De aproape, dihorul vede mai bine decat noi. Acesta are o acuitate vizuala la apropiere mai buna decat pisica, insa mai proasta decat rozatoarele. Cu toate acestea, dihorii au un punct mort exact in dreptul nasului, asa ca mai degraba miros ce le dati pe la nas.

La distanta, dihorii nu pot distinge detaliile bine. Este putin probabil ca se uita in sus si disting figura unui om.

Vederea foarte buna de apropiere este importanta in mod special pentru interactiune. De cele mai multe ori, dihorii comunica prin limbajul corpului cu oamenii si cu ceilalti dihori. Daca au coada zburlita sau vibranda, daca sar si danseaza de parca sunt posedati, daca se intind pe covor inseamna ca vor sa va transmita ceva.

Dihorii au vedere binoculara (capacitatea de a vedea cu ambii ochi o singura imagine a obiectului privit si permite aprecierea distantei si adancimii) si stereoscopica (focalizarea ambilor ochi asupra unui singur obiect). Ochii dihorilor sunt asezati mai in lateralele craniului si au o vedere periferica mult mai buna decat oamenii. Dihorul domestic are vederea binoculara diferita fata de cel salbatic, deoarece localizarea orbitelor s-a schimbat de-a lungul generatiilor tinute in captivitate. Cu toate ca acestia isi misca ochii urmarind diverse obiecte, ei nu isi folosesc ochii independent. Se uita in fata si intorc capul atunci cand vor sa vada ceva in lateral, exact ca noi.

Se pare ca dihorii au abilitati diferite de a percepe adancimea. Majoritatea insa au aceasta abilitate foarte slaba, motiv pentru care cad de pe masa, dulapuri, chiar si de pe o stanca fara ezitare! Aceasta datorita inabilitatii lor de a vedea cat de departe este podeaua. In acest caz, intervine o problema: siguranta animalului dumneavoastra. Fiti sigur ca ati izolat casa asa cum trebuie inainte de a-l aduce. Important este sa nu aiba acces la…inaltimi.

Anumite studii au adus la iveala faptul ca dihorii salbatici disting rosu si albastru si probabil ca pot vedea si culorile galben si verde. Din pacate, evolutia dihorului domestic a redus aceasta abilitate de a distinge anumite culori. Alte studii facute exclusiv pe dihorii domestici arata ca de fapt acestia nu vad decat culoarea rosie, restul fiind doar tonuri de gri. Nu este un lucru surprinzator, daca tinem cont de faptul ca dihorii nu se bazeaza prea mult pe acest simt, iar culoarea nu este un factor important pentru vederea in conditii de lumina slaba.

Asa ca nu trebuie sa va faceti probleme cu alegerea culorii potrivite pentru hamac!

Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Nu uitati ca dihorul este concentrat mai putin pe ceea ce vede, cat este pe ceea ce aude si miroase. Cand va uitati in ochii lor adorabili, cautati posibile semne de boala, pentru ca ochii sunt cel mai bun indicator al starii de moment al animalutului dumneavoastra.

Speram ca dihorul are ochii luminosi si curiosi, aratandu-va cat de fericit si sanatos este!

3 Comentarii
  1. Roxana 14 ani în urmă

    Coada zbarlita poate insemna ca dihorul tau este nervos sau foarte fericit, iar intinsul pe burta poate inseamna:”mi-e cald, sunt plictisit, vreau sa ma scarpini’ sau pur si simplu e un mod de contemplare…

  2. denismihut 14 ani în urmă

    Cand sare te provoaca la joaca.Cand are coada zbarlita se pregateste de lupta.La noi cind Cici se intinde pe burta(placinta)asteapta sa venim noi la ea sa o pupam.Deci intinsul pe burta inseamna rasfat

  3. IceShadow 14 ani în urmă

    “Daca au coada zburlita sau vibranda, daca sar si danseaza de parca sunt posedati, daca se intind pe covor inseamna ca vor sa iti transmita ceva.” Stiu ca nu are legatura cu vederea dar imi poate spune si mie cnv ce reprezinta aceste comportamente ?? Dihorul meu face uneori lcruiri din astea dar nu stiu ce vrea sa imi transmita 😐 Multumesc 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account