Primul semn ca femela a ramas gestanta dupa imperechere este acela ca vulva se diminueaza in marime pe masura ce trec zilele. Daca acest lucru nu se intampla in decurs de 4-5 zile, inseamna ca imperecherea nu a avut succes si trebuie dusa din nou la monta. Dupa aproximativ 42 de zile de la data imperecherii, femela va aduce puiutii pe lume. Exista si cazuri de gestatie falsa. Numai doctorul veterinar poate da un verdict in acest caz, la aproximativ 3 saptamani dupa imperechere.

O femela gestanta are nevoie de atentie si ingrijire speciala. Este recomandata o vizita la veterinar pe timpul gestatiei si inainte de fatare, pentru a elimina potentiale probleme. Daca aveti suspiciuni cu privire la sanatatea animalului, mergeti imediat la doctor.

Cuibul trebuie amenajat in asa fel incat puii sa nu cada din el. De asemenea, trebuie sa fie retras, intunecos si mentinut foarte curat pentru a evita infectarea micutilor cu stafilococi. Daca femela nu este invatata sa bea apa din recipient cu bila, ar fi bine sa o obisnuiesti usor inca de pe timpul gestatiei. Daca un pui aluneca din greseala in bolul cu apa, nu are sanse de supravietuire.

O dihorita gestanta poate fi mai instabila din punct de vedere emotional, prin urmare poate musca. Observati cu atentie comportamentul acesteia si nu intindeti coarda daca este agitata. NU lasati persoane straine sa o manevreze, poate deveni agresiva. Dupa fatare, mai ales daca ai copii, nu ii lasa in preajma cuibului. Se poate intampla ca mama sa isi manance puii daca este supusa unor factori de stres.

Nu puneti mana pe puiuti cat sunt foarte mici. Exista riscul ca mama sa ii respinga. Puteti supraveghea fatarea de la distanta, pentru a va asigura ca totul decurge bine si nu sunt probleme. Tineti mama departe de surse de stres si acorda-i atentie. De obicei devin mai sensibile si mai apropiate de stapan cu putin timp inainte de fatare.

Daca femela nu produce lapte pentru cei mici, este posibil ca fatarea sa nu fie finalizata. Mergeti imediat la doctorul veterinar! Acesta poate interveni la timp pentru a salva viata mamei si a celor mici.

In mod normal, daca mama are prea multi pui, acestia sunt mutati la alta dihorita care are mai putini. Puiutii se nasc orbi, surzi, fara blana si isi petrec timpul sugand, plangand, dormind si…crescand 😀 Si sunt foarte mici!

Alimentatia pe parcursul gestatiei, dar si pe perioada de alaptare, este foarte importanta, daca nu CEA mai importanta. O dihorita gestanta are nevoie de extra proteine, extra calorii pentru a putea sa isi hraneasca puiutii cum trebuie, dar si mai multa apa decat in mod normal. Optati pentru un mix de mancare uscata de calitate si carne. NU faceti compromis la mancare in detrimentul sanatatii mamei si a puiutilor!

Dupa fatare, va recomandam o dieta mai ‘umeda’ , pentru a ingera mai multe fluide, prin urmare si productia de lapte va fi mai mare. Daca sunt multi pui si mama nu face fata, acestia pot fi intarcati putin mai devreme (in jur de varsta de 3 saptamani) cu inlocuitor de lapte fara lactoza. Trebuie hraniti la intervale de 2-3 ore cu pipeta, pentru ca nu vor manca singuri.

In jur de varsta de 5 saptamani, puteti incepe sa le dati mancare semisolida: carnita de pui tocata si amestecata cu supa de pui. Totodata puteti sa le adaugati suplimente sub forma de vitamine, si lor si mamei, insa numai sub indrumarea veterinarului. Dupa varsta de 6 saptamani, pot fi trecuti pe bobite inmuiate in apa timp de 10 minute, dupa care vor fi invatati usor pe varianta uscata. Nu eliminati carnea din alimentatia lor si nu ii alintati cu dulciuri. Dihorii nu mananca dulciuri!

Articol intocmit de dihori.ro

5 Comentarii
  1. Autor
    Roxana 11 ani în urmă

    Trebuie sa mai insistati, uneori dihorii accepta greu alt tip de alimentatie. De ce nu ii hraniti cu mancare uscata speciala pentru dihori?
    Ar fi bine sa obisnuiti puiutii (in jurul varstei de 3 saptamani-o luna) cu carnita cruda. Aveti mixul necesar deja descris in articol.

  2. florica 11 ani în urmă

    ai mei nu mananca carne de nici un fel din cand in cand mai gusta putina carnita de somon crud in rest mancare de pisici

  3. Pixie & CD 13 ani în urmă

    Cat de dulce e ingerasul de Bijou. 🙁 Si ce protectiva e cu puiutii. La nasic si masca Tazul Laurei Moko seamana perfect cu Bijou. :X Si iarasi Arrilee si Bijou de la Timisoara sunt asa dragalasi.
    }{ Dulcineii :*:*:*:*

  4. Autor
    Roxana 13 ani în urmă

    Hehe, da, era terminata, saracuta. A fost cam mult pentru ea, dar s-a dovedit a fi o mama foarte grijulie }{

  5. ingerasuoana 13 ani în urmă

    bun bun articolul 🙂
    multumim roxana!
    si pupam boticul acela pufos! 😡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account