Spre deosebire de alte animale domestice, dihorii nu se simt comfortabil cand sunt manipulati de persoane straine si pot crea probleme atunci cand sunt supusi unei examinari. In cele mai multe cazuri, animalul trebuie anesteziat, iar doctorul care efectueaza procedura trebuie sa ia in considerare cum se vor reflecta modificarile pe care le pot avea folosirea anestezicului versus stresul animalului (daca recoltarea se face cu el constient) in rezultatul analizelor.

Dihorii se streseaza foarte tare atunci cand sunt manipulati, anesteziati sau transportati. La clinica, animalele sunt supuse agitatiei, zgomotelor si miros/vad alti pradatori precum cainele sau pisica. In primul rand, trebuie minimizat acest stres pe cat posibil.

Dihorul trebuie returnat in cusca lui imediat dupa ce s-a efectuat recoltarea si nu asezat in alt loc care nu ii este familiar.

Dupa cum am mentionat mai sus, anestezicul produce anumite modificari asupra valorilor de sange. Spre exemplu, dihorii anesteziati cu izofluran prezinta valori mai ridicate ale hematocritului si hemoglobinei. Aceste valori hematologice revin la normal abia dupa 45 de minute de la initierea procedurii.

De asemenea, sunt si alti factori care afecteaza rezultatele, cum ar fi sexul, varsta, stadiul reproductiv, gestatia, dieta etc.

Desi se pot aborda atat vena safena laterala si vena cefalica brahiala, recomandam recoltarea din vena jugulara, deoarece procedeul este mult mai facil.

In prima faza, se anesteziaza dihorul prin anestezie inhalatorie sau clasica. Daca se foloseste ultima varianta, recomandam folosirea ketaminei 10% – 10mg/kg sau combinatie de medetomidina 80 mcg/kg cu ketamina 5 mg/kg. Utilizarea exclusiva a medetomidinei produce vasoconstrictie si bradicardie, implicand o recoltare dificila.

Procedeul este asemanator cu cel executat pe pisica. Animalul este pozitionat in decubit dorsal, cu capul usor ridicat, iar gatul se mentine intins.  Se tunde/rade zona de interes si se dezinfecteaza cu alcool sanitar si betadina. Staza se aplica la baza jgheabului jugular. Se foloseste seringa de 5 ml cu ac verde si se recolteaza 1-2 ml de sange.

Se impune ca dihorul sa fie tinut sub supraveghere pana se trezeste din anestezie.

DMV Radu Boncea, Falcon Vet 

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account