Noi hranim puisorii  cu urmatorul mix: carne de pui cu putina grasime, inimi si pipote de pui (fierte), inimi si carne de curcan, carne si organe de iepure, putina carne de vita si cartilagii de oase (la fel fierte, sa nu se inece). Daca nu aveti mixer, puteti sa le taiati marunt si apoi sa le bateti cu un topor de snitele.

La acest mix, adaugati faina de tarate in procent de 6% din cantitatea totala. Taratele contin complex de vitamina B si sunt foarte bune pentru calitatea blanitei. Se adauga in mix pe perioada de crestere si naparlire.

Pe masura de puisorii cresc, nu le mai maruntiti. Se ofera in bucatele mai mari, pentru a le pastra dintii sanatosi.

Pentru cei care nu au timp/resurse pentru a asigura o alimentatie strict naturala, acum este momentul cand se pot introduce si bobitele uscate sub forma de pasta (se lasa aproximativ 10 minute in apa, apoi se paseaza), amestecata initial cu carnea.

Este posibil sa nu le placa la inceput. Insistati, dupa care umeziti bobitele din ce in ce mai putin, pana treceti pe varianta uscata. Dupa aceasta etapa, nu renuntati la carne. Carnea trebuie sa ramana in alimentatia dihorului pe viata, chiar daca nu o puteti asigura la fiecare masa.

O alimentatie doar pe baza de carne de pui nu este suficienta. Sunt multi sustinatori ai tipului de hrana ‘prada intreaga’, adica oase, organe, carne, printre care si noi. Doctorul John Lewington, care a scris probabil cel mai complex tratat despre dihori, nu este de acord cu mancarea uscata procesata, explicand despre incidenta unor boli ca rezultat al acestui tip de alimentatie. Desi suntem de acord cu dansul, experienta ne-a dovedit ca pentru unii stapani este destul de greu sa isi hraneasca animalul numai cu hrana ‘prada intreaga’.

Insistam asupra calitatii mancarii. Nu dati decat hrana uscata pentru dihori! Dihorul nu mananca mult, asa ca nu veti pagubi.

Suplimente/vitamine: adresati-va medicului veterinar.

Alte alimente: soricei congelati, pui de gaina de o zi, galbenus de ou fiert sau crud (la adolescenta, jumatate de galbenus de ou pe saptamana, la maturitate, un galbenus pe saptamana).

Atentie: NU dati dihorului albus de ou! Acesta dezactiveaza biotina, care este esentiala pentru sanatatea animalului. Desi coaja de ou este buna ca sursa de calciu, nu o dati intreaga. Exista risc de blocaj intestinal. Prin urmare, o pisati marunt si o amestecati in mixul descris mai sus.

NU faceti abuz de oua!

Revenim asupra interdictiilor: NU dati dihorilor legume, fructe sau dulciuri!

Schema descrisa mai sus se pastreaza si la maturitate, insa puteti sa dati frau imaginatiei si pentru alte retete.

Daca mai aveti si alte idei, sunteti bineveniti sa ne trimiteti un e-mail.

Articol intocmit de dihori.ro

17 Comentarii
  1. irina 11 ani în urmă

    multumesc…am inceput sa ma prind cum sta treaba…

  2. Autor
    Roxana 11 ani în urmă

    Sa va traiasca! Scrie in articolul de mai sus exact ce sa ii dati sa manance si cum sa ii adaugati bobitele treptat in alimentatie. Va rog sa il cititi 🙂

  3. irina 11 ani în urmă

    sunt mamica unei dihorite in varsta de 7 saptamani, eu am primit.o ieri si azinoapte a plans toata in continuu si acum am realizart k unul din motive a fost k ii era foame…eu i.am lasat un castron cu bobuite ptr pisicutze… dar nu cred k are puterea sa le rontaie… am nevoie de idei cum sa fac cu mancarea pe perioada noptii si cand sunt plecata de acasa…mentionez k atunci cand sunt acasa ii dau mancare imediat cum se trezeste si se culca l loc. … multumesc

  4. Autor
    Roxana 11 ani în urmă

    Mergeti cu ea la veterinar pentru un control.

  5. florica 11 ani în urmă

    dihorita mea trebuie sa fete mai are 4 -5 zile nu stiu ce sa fac de mancat maninca bine dar tremura tot timpu si nu stiu de ce

  6. Autor
    Roxana 12 ani în urmă

    In afara de faptul ca probabil va avea diaree, nu cred ca va fi o problema. Tine-l sub observatie. Daca se prelungeste perioada, fa o vizita la doctor.

  7. ilinca 12 ani în urmă

    Am scapat o sticla de lapte pe jos si dihorul meu a baut .. e de rau ?

  8. ingerasuoana 13 ani în urmă

    da, i le dam numai cand suntem cu ea – dimineata si seara 🙂
    in sfarsit s-a dat si pe bobite…dar numai cu foooooooarte multe insistente…
    foarte smecherita si alintata 😀
    si profitoare de faptul ca e iubita 😀

  9. Autor
    Roxana 13 ani în urmă

    Mare atentie sa nu se inece, Oana 🙂

  10. ingerasuoana 13 ani în urmă

    Eu am inceput sa ii dau lui Bubu gatzi de pui 🙂
    e inebunita dupa ele…ii place sa le rontaie 🙂
    nu le fierb si nu se ineaca (are deja 3 luni)
    in schimb, domnul Dex nu serveste asa ceva…lui daca i-am dat numai pasat cand era puiut, nu stie sa isi foloseasca dintisorii 🙂
    asa ca, sa ii diversificati mancare puiutilor pe cat puteti

  11. Sonia 13 ani în urmă

    puisorul meu sa obisnuit repede cu grauntele, eu i-am pus cateva imuiate in castronel si pana m-am dus sa aduc niste carne in caz ca nu va manca grauntele, el le terminase 😀 🙂

  12. Autor
    Roxana 13 ani în urmă

    Foarte frumos. Poti varia si cu alte tipuri de carne 🙂 Ai grija cu smantana 😛

  13. Bella 13 ani în urmă

    Am un puisor scump de 7 saptamani la care ii dau bobite de Ferret Pro inmuiate in apa in care am fiert carne de pui si pisate si amestecate cu bucatele de carnita de pui si o data pe saptamana galbenus de ou fiert pisat si amestecat cu foarte foarte putina smantana numai cat sa fie umpic umed

  14. Autor
    Roxana 13 ani în urmă

    Din hipermarketuri. Se gasesc in zone speciale, in general la standurile cu specialitati de peste congelat sau proaspat, in standurile cu carne de rata, curcan. Daca nu te descurci, poti intreba un angajat. Eu cumpar din Billa si Carrefour.

  15. ysyoko 13 ani în urmă

    de unde cumpar carne de iepure? (n-am cumparat asa ceva in viata mea si habar n-am unde se gaseste)

  16. Autor
    Roxana 13 ani în urmă

    Mancarea trebuie lasata la discretie atat puilor, cat si adultilor. Cand sunt mici mananca foarte mult si cresc rapid, dar nu te speria. Cand cresterea stagneaza, intra in ritm normal.

  17. Bukkosi Sandor 13 ani în urmă

    de cate ori trebuie sa hranest puiul de dihor de sase saptamini intro zii
    Mersii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account