Ce faceti daca nu stiti cati ani are dihorul dumneavoastra?

Expertii determina varsta animalului prin examinarea atenta a caninilor de sus. Un dihor pana intr-un an are caninii de un alb solid si stralucitor. De la 1.5 pana la 2 .5 ani, varful caninilor devine usor galben, aproape translucid. La 3-4 ani, aceasta translucenta devine pronuntata si urca pe dinte. Deja de la 6 ani, dintele devine galben pana la gingie, iar cativa dintre dintii din fata (mici) de pe maxilarul inferior lipsesc.

Schimbari fiziologice

Un dihor mai in varsta doarme mult mai mult decat unul tanar, e mai putin jucaus, isi pierde tonusul muscular si este mult mai ‚pufos’ la atingere. Alearga foarte rar si nu mai este in stare sa se catere.

Ca si oamenii carora le cade parul la batranete, dihorilor incepe sa li se rareasca blana; prin urmare, pielea lor devine mai uscata si mai sensibila. Este posibil sa cheleasca complet pe coada, incep sa aiba probleme dentare si au dificultate in a rontai mancarea uscata, se deplaseaza cu dificultate, pot orbi sau surzi etc.

Este foarte important sa va documentati din timp despre ce nevoi are un dihor la batranete, mai ales din punct de vedere medical. Cititi din timp articole medicale, pentru ca aceste informatii vor fi de nepretuit mai tarziu.

Sfaturi

  1. Aranjati casa in functie de nevoile animalului;
  2. Asigurati accesul usor in cusca si plasati jucariile pe jos, pentru ca nu se mai poate catara;
  3. Puneti cosulete-cuib joase, din material mai aspru (actioneaza ca o perie asupra blanii, atunci cand stapanul nu isi mai poate pastra igiena la fel ca la tinerete);
  4. Plasati bolurile cu apa si mancare aproape de locul de somn;
  5. Nu va mai putea sa se urce sprinten in litiera pentru a-si face nevoile; inlocuiti litiera cu ziare si fiti rabdator. Ganditi-va ca si noi, oamenii, ajungem cam in aceeasi situatie la batranete…
  6. Este mult mai sensibil la frig si caldura decat in tinerete. Tineti mai racoare in apartament decat de obicei, mai ales vara, pentru ca dihorii sunt mult mai susceptibili la hipertermie la batranete;
  7. Expuneti-l mai mult la lumina naturala;
  8. Nu tineti un dihor bolnav de artrita intr-un mediu umed sau mai ales afara.

Caldura, lumina si curatenia sunt esentiale pentru un dihor batran!

Schimbari emotionale

Nivel de energie al unui dihor in varsta este extrem de diferit de cel al unui tinerel. Acesta are nevoie de un ambient linistit, ceea ce inseamna ca nu este o idee prea buna sa luati un pui de dihor pe post de companion nou. De asemenea, abandonul ii poate fi letal (devin letargici, tristi si confuzi).

Un animal in varsta devine mult mai atasat de stapanul lui. Spre deosebire de tinerete, cand dihorii sunt foarte independenti si jucausi, la batranete devin mai afectuosi si mai comunicativi, exact ca niste mici intelepti.

In SUA, statisticile arata ca stapanii de dihori cu experienta prefera sa adopte dihori batrani. Batraneii incep sa scoata sunete noi, adorabile. Pe masura ce imbatranesc, ingrijirea si atentia nu mai sunt atat de stricte. Nu mai este nevoie de cusca. Puteti ingriji plante de apartament din nou!

Iubiti-va batraneii asa cum va iubesc si ei pe voi!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account