Hiperadrenocorticismul sau boala adrenocorticala – ACD este, in momentul de fata, cea mai comuna si mai devastatoare conditie clinica diagnosticata pe dihorii din SUA, dar si pe dihorii din Romania. Sustinem acest lucru in urma unei statistici care include dihorii monitorizati de noi.

Pe scurt, ACD presupune tumorizarea glandelor suprarenale, care are ca rezultat eliberarea de cantitati mari de steroizi. Simptomele bolii presupun caderea parului incepand cu coada, prurit (mancarime pe piele), vulva marita la femele, prostata marita si agresivitate la masculi. Un dihor care are blanita intacta, insa urineaza greu, poate fi un candidat bun la aceasta boala, atata timp cat  nu sunt evidentiate complicatii pe tractul urinar.

Cauzele bolii nu sunt pe deplin cunoscute, insa se suspecteaza ca factorii genetici, castrarea timpurie, expunerea la lumina (in urma studiilor, o perioada mai lunga de 8 h/zi) si cresterea unor grupuri mari de dihori ar fi motivele.

Tratamentul consta in extirparea glandelor suprarenale (una sau ambele, in functie de decizia medicului veterinar), insa interventia chirurgicala nu este intotdeauna indicata sau posibila.

Implantul cu acetat de deslorelina actioneaza prin stoparea eliberarii hormonilor care cauzeaza problema si eliberarea treptata de deslorelina. Raspunsul clinic la acest implant este unul foarte bun, simptomele reducandu-se vizibil incepand cu 4-6 saptamani de la implantare. Desi nu stopeaza boala, este folositor in controlarea simptomelor pe termen lung, mai ales in cazul dihorilor inoperabili.

Implantul nu are efecte secundare si este recomandat imediat dupa castrare pentru prevenirea aceste boli crunte. Daca vreti, puteti sa il considerati ca un vaccin pentru adrenocorticism.

Va rugam sa luati in calcul aceasta afectiune si costurile adiacente in momentul in care decideti sa va luati un dihor. Daca boala este luata din pripa, implantul poate sa aiba efect timp de un an. In cazuri avansate, durata poate sa fie de…cateva luni. Prin urmare, costurile pentru managementul bolii in functie de caz pot fi mari!

Tragem un semnal de alarma prin acest post tocmai pentru ca actualii/viitorii stapani de dihori sa isi faca un buget adecvat intretinerii acestei specii, dar si sa fie atenti la aparitia primelor simptome ale bolii, in cazul in care nu isi permit sa puna implantul preventiv.

NOTA: Acest articol are doar scop informativ! Daca suspectati ca animalul dumneavoastra este bolnav, consultati un veterinar cat mai repede posibil!

Roxana Neagu

1 Comentariu
  1. TudorDogot 6 ani în urmă

    e frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account