Hiperadrenocorticismul este una din cele mai intalnite boli la dihorii domestici (Mustela putorius furo). Acesta boala este mai des intalnita la dihorii trecuti de varsta de 3 ani,  iar semnele clinice includ letargie, alopecie, edematierea vulvei la femele, agresivitate si redobandirea comportamentului sexual la masculii castrati.

Hiperadrenocorticismul la dihori este diferit de cel descoperit la caini, pisici sau oameni. La caini, pisici si om hiperadrenocorticismul are legatura cu nivelul crescut al cortizolului – sindromul Cushing. In acest caz hiperadrenocorticismul este asociat cel mai des cu tumori ale glandei pituitare. La dihor, hiperadrenocortismul se exprima prin cresterea concentratiei de hormoni sexuali sintetizati de suprarenale tumorizate sau care au suferit hiperplazie de tip nodular. In anumite articole din Europa este citat faptul ca la dihori hiperadrenocorticismul poate fi asociat unei endocrinopatii.

Pentru a citi restul articolului, da click aici

Articol intocmit de Dr. Ana Ionescu

4 Comentarii
  1. Autor
    Roxana 12 ani în urmă

    Atata timp cat nu i-a facut o ecografie si analize de sange care sa determine exact ca nu sufera de hiperadrenocorticism, nu are cum sa puna un diagnostic de certitudine. Pe langa asta, vulva marita este semn 100% de boala, intrucat o dihorita castrata nu are motive sa aiba vulva umflata. Simptomele sunt cat se poate de clare.
    Sfatul meu este sa ii pui implantul.

  2. Florin 12 ani în urmă

    salut din nou,
    am fost la veterinar, iar el a zis ca din simptome nu are hiperadrenocorticism (stia de aceasta boala).. zicea ca probabil este vorba de o dereglare si ca odata cu aparitia frigului isi va reface blanita… pfff.. (parea destul de informat)…
    acum chiar nu mai stiu ce sa fac.. o sa mai ma duc inca odata sa vad (deja a trecut 1 luna)..cred ca am fost destul de stresant dar o sa insist:))
    -in alta ordine de idei amandoi blanosii au facut un detartraj cu ultrasunete 😛 si un tratament cu vitamine..

    ps. multumesc

  3. Autor
    Roxana 12 ani în urmă

    Florin, e clar ca este vorba de hiperadrenocorticism, unul chiar avansat. Se impune neaparat sa ii pui implant cu Suprelorin. In cazul ei, as opta pentru 2 implanturi de 4.7 mg. Vorbeste cu doctorul tau despre el si posibilitatile de a-l comanda.

  4. Florin 12 ani în urmă

    salut ,
    din pacate cred ca ellutza are aceasta boala:((
    (hiperadrenocorticism)-luni o sa mergem la veterniar sa vedem ce zice si el..

    acum daca se confirma … ce sa aleg?? operatie sau tratament?? ce intrebari sa pun pt a imi da seama ce este mai bine pentru ea??
    .. ca simptome: blanitza pe burtica si pe codita este tot mai rara.. (credeam ca naparleste.. ) si acum vulva mi se pare ca este marita..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account