Dihorii isi folosesc gura si in alte scopuri decat acela de a manca. Daca priviti cum se joaca bebelusii, veti observa ca acestia se musca, isi mesteca urechile si se trag unul pe celalalt. Dihorita mama isi foloseste gura pentru a pupa, curata si disciplina puiutii atunci cand e nevoie.

O scena cu doi dihori jucandu-se (sau chiar un dihor cu jucaria sa) implica muscaturi, tarat pe jos si in general manevre care necesita folosirea dintilor. Felul in care isi cara dihorul jucaria este cel mai simplu mod in care isi foloseste gura. Dihorii nu au gheare ascutite ca pisica si nu pot sa sape, de aceea isi folosesc dintii.

Dintii sunt mecanismul primar de aparare. Un dihor va incerca mai intai sa fuga de atacator, apoi fie va tipa, fie isi va folosi glandele perianale, iar in cele din urma va musca! Chiar si cel mai bland dihor se intoarce sa va muste daca l-ati calcat pe labuta sau pe coada.

Dihorii ‘vorbesc’ cu noi folosindu-si gura, evident nu il felul in care suntem noi obisnuiti sa intelegem notiunea de comunicare. In locul unui limbaj auditiv, ei folosesc limbajul corporal. Un dihor musca din cauza durerii, dar poate musca si pentru a capata atentie. Cand sunteti ocupat si animalul vrea sa se joace, este foarte normal sa vina sa va muste de picioare. Este singura parte a corpului la care are acces.

Dar atunci cand musca agresiv, trebuie sa ne punem un semn de intrebare…

Pentru un dihor, o muscatura serioasa este ca si cum ar tipa la dumneavoastra. Orice i-ar trece prin cap in acel moment, cu siguranta este foarte puternic sau important pentru el. Exista si posibilitatea sa ii fi recompensat chiar acest tip de comportament fara sa va fi dat seama. E o greseala frecventa, mai ales daca nu aveti experienta cu acest gen de animal.

Un dihor poate musca pentru simplul fapt ca NU a fost invatat sa nu muste! Probabil ca nu a fost manipulat cum trebuie de crescator sau in petshop. Un dihor speriat cu siguranta musca! Si, bineinteles, un dihor care a fost traumatizat, abuzat…

Sunt atatea metode sa dezvatati un dihor de muscat pe cat de multe motive sunt ca el sa va muste. Daca nu este aplicata metoda corecta insa, situatia poate sa degenereze de la rau la foarte rau. Sunt stapani disperati care spun ca au incercat diverse metode si nu a functionat nimic. Asta se intampla pentru ca nu au determinat mai intai motivul pentru care musca.

De ce musca un dihor

Cand aveti un dihor muscacios, ar trebui sa va intrebati urmatoarele:

–          in ce circumstante musca?

–          musca atunci cand il iau in brate?

–          musca atunci cand il tin in brate?

–          musca atunci cand ne jucam?

–          musca o anumita persoana sau pe toata lumea?

–          musca o anumita parte a corpului: degete, maini sau picioare?

Raspunsul la aceste intrebari va va ajuta sa va dati seama de unde porneste problema. Probabil ca dihorul nu este obisnuit sa fie luat in brate si se sperie. Sau poate e orb/surd si trebuie sa va adulmece inainte de a fi ridicat in aer. Daca il mangaiati si vrea sa plece din bratele dumneavoastra, atunci lasati-l sa plece daca va musca. Exact ca si copiii, dihorii adopta un comportament neadecvat mult mai repid decat unul bun.

O greseala frecventa a noilor stapani este aceea de a se juca ‘dur’ cu micutul. La inceput e foarte cute sa vedeti un ghemotoc de blana incercand sa va apuce cu dintisorii, dar mai tarziu o sa va para foarte rau cand doua maxilare cu dinti ascutiti se vor infige in mana dumneavoastra!

Dihorii pot fi foarte sensibili la diferite mirosuri. Anumite parfumuri sau sapunuri pot sa atraga o muscatura chiar si de la cel mai calm dihor. Nicotina este in general provocatoare, pentru ca, dupa cum bine stim, mirosul ramane pe buze, degete etc. Desi unii dihori urasc mirosul de tabac, altii il iubesc! Cremele de maini sau de fata pot sa fie si ele iritante, desi multi dihori le iubesc si ling pielea dupa ce este aplicata o crema uleioasa si frumos mirositoare. Unii dihori reactioneaza agresiv la mirosul de alcool (inclusiv aftershave).

Se pare ca dihorii sunt irezistibil atrasi de picioare, mai ales cele mirositoare. Cu tot dresajul din lumea asta, cateodata nu se pot abtine sa nu muste picioarele, pentru ca in viziunea lor sunt facute sa fie roase! 😀

Dihorul este pui sau adult? Este in mod normal calm si tacut sau agitat si vorbaret? Se joaca putin si apoi se duce la culcare sau e activ cu orele?

Dihorii bebe isi folosesc gura sa exploreze lumea. Si bebelusii au o perioada in cresterea lor in care baga in gura tot ce prind. Puiutii in general nu sunt obisnuiti sa fie manipulati, dar este posibil sa le iasa si dintii si de aceea musca. Daca aveti un dihor adult si bland care incepe brusc sa muste, poate e cazul sa il duceti la veterinar pentru a determina daca este vorba de vreo afectiune medicala. E posibil sa orbeasca, sa aiba vreo tumora sau o rana care ii provoaca durere.

Dihorii uneori uita sa se comporte asa cum sunt invatati atunci cand sunt in frenezia jocului. Ca si oamenii, dihorii au grad de inteligenta diferit: unii stiu ca nu fac bine, dar sunt incapatanati si nu accepta sa fie ‘doborati’ usor, pe cand altii nu stiu mai mult decat atat. Sunt unii dihori care, din cand in cand, isi testeaza autoritatea: in mare parte a timpului sunt ok, dar cateodata mai musca. In acest caz, cel mai bine e sa acceptati aceste mici devieri si sa considerati ca e o parte din farmecul lor.

Ce se intampla cu mediul inconjurator? V-ati mutat de curand sau ati facut schimbari majore in decor? A fost obisnuit sa alerge nestingherit prin toata casa si acum il tineti inchis in cusca? Aveti o slujba noua si lipsiti mai mult timp de acasa decat de obicei? Ati adus alte animale de companie sau aveti un membru nou in familie? Aveti copii? Mici sau adulti?

Dihorii sunt foarte sensibili la stres si pot reactiona muscand. Orice schimbare, buna sau rea, este stresanta pentru oameni si animale deopotriva. Aducerea unui dihor nou in casa e o schimbare majora pentru o creatura atat de mica. Oferiti-i blanosului 2-3 saptamani sa se acomodeze cu schimbarile intervenite, inainte de a va ingrijora in legatura cu comportamentul sau. De cele mai multe ori, de indata ce animalul se linisteste si devine confortabil, problemele se rezolva de la sine.

Ati restrictionat dihorul subit? Lipsa spatiului poate fi un element de confuzie pentru ei si sa ii enerveze teribil, pentru ca vad taramul fagaduintei dincolo de gratii si nu pot ajunge la el. De aici apar tot felul de probleme comportamentale: sapa, zgarie, varsa bolurile cu apa/mancare si musca. Dihorii sunt destul de destepti sa stie ca nu si-au restrictionat singuri spatiul, ci DUMNEAVOASTRA ati facut-o!

Dihorii nu sunt in general gelosi cand apar fiinte noi in mediul lor, insa reactioneaza daca nu mai primesc atentie ca inainte. Asigurati-va ca nu sufera din cauza unei aparitii noi in casa, fie ca e alt om sau animal de companie.

Studiile despre comportament au demonstrat ca animalele si copiii prefera sa primeasca chiar si atentie negativa decat deloc. Daca singurul moment in care interactionati cu dihorul este atunci cand face o nazbatie, atunci fiti sigur ca doar ce l-ati invatat sa se comporte neadecvat, pentru ca astfel primeste ceea ce isi doreste. Recompensati comportamentul frumos, nu cel urat.

Copiii ar trebui obisnuiti cu dihorii cu atentie maxima. O combinatie intre un copil agitat si activ si un dihor la fel de agitat si activ este una nefericita. Sunt copii calmi care se comporta foarte frumos cu animalele. Parintii trebuie sa fie foarte precauti si siguri ca cei mici sunt capabili sa interactioneze corect cu un astfel de animal de companie. Copilul trebuie invatat cum sa se poarte cu un dihor, trebuie supravegheat sau restrictionat chiar, pentru ca nimeni sa nu fie ranit.

Un alt motiv pentru care dihorii musca este acela ca stau inchisi in cusca pentru o perioada prea lunga de timp. Dihorii sunt animale active, inteligente de la natura si invatate de-a lungul timpului de catre oameni sa investigheze, sa caute si sa vaneze. De ce sa ii privam de acest lucru si sa avem niste animale frustrate si nervoase? Daca am inchide un copil intr-un dulap sau am lasa un caine intr-o cusca de transport 24 de ore, ni s-ar parea inuman. Atunci de ce sa nu gandim la fel si in cazul unor animale mai mici? Nu este la fel de crud? Intotdeauna vom recomanda ca dihorul sa fie lasat liber cat se poate de mult! Un dihor tanar si activ este predispus la probleme comportamentale daca sta inchis si plictisit intr-o cusca (jucariile in cusca nu sunt de ajuns!).

Un dihor care realizeaza ca mana dumneavoastra il aseaza in cusca pe care o uraste, acesta o va uri! Muscatul i se pare o reactie normala si de bun simt in acest caz.

Si acum ce facem?

Ok, dupa ce am trecut in revista toate situatiile, sper ca v-ati dat seama care este problema dihorului dumneavoastra. Daca va asteptati sa auziti o metoda prin care sa il dezvatati de muscat, aflati ca tocmai ati facut-o! Sunt multe metode si oameni care sunt gata sa va impartaseasca opiniile lor. Trebuie sa o gasiti singur insa pe cea adecvata animalului dumneavoastra. Nu puteti sa opriti un dihor din muscat agresandu-l, deci in niciun caz nu recomandam acest lucru.

Rezolvati acest puzzle si aflati motivul pentru care musca. Dupa aceea, vor veni si solutiile, iar acest tip de comportament nedorit va disparea ca prin farmec.

Roxana Neagu

Sursa: Ferret Association of Connecticut, Inc.

8 Comentarii
  1. Any 7 ani în urmă

    Buna ziua tuturor de pe acest site,sunt noua pe acest forum si as avea cateva nelamuriri;nu locuiesc in Romania dar de curand mi-am achizitionat un blanos mic de 2 luni,nestiind de la bun inceput cum si in ce fel se procedeaza ingrijirii unui dihoras.Maya e fetita de 2 luni,de la bun inceput am lasat-o libera in toata casa,dar mai apoi incet incet au inceput sa apara problemele , de o saptamana nu ma mai pot intelege cu ea.prin urmare ieri am fost nevoita sa ii cumpar o cusca,mai apoi sa incep putin dresajul cu ea.Nu ii place ladita in niciun fel,am incercat cu ziare,cu hartie..in colturile alese de ea,dar daca simte ceva sub ea,sub picioruse chiar daca are mirosul acolo nu mai face,prefera sa isi aleaga alt loc de fiecare data.cand e in cusca face la litiera,cand e afara din cusca si se duce la locurile ei,si are litiere,o da la o parte si face pe parchet sau in cel mai rau caz face in alta parte.nu ii place litiera deloc,iar cand face in alta parte i se murdareste mereu blanita si miroase foarte urat apoi.e foarte incapatanata.Iar a doua problema ce o am e muscatul,cat a avut dintii mici nu prea a muscat,dar acum in joaca apuca foarte rau si doare,incerc sa nu o mai bag in seama,dar nimic,ea trage cu dintii de unde apuca si pace,am incercat sa o apuc de ceafa,sa ii suflu putin in fata,dar la fel fara rezultat.Parca din zii in zii este mai rea si musca mai rau.Cand o tin in cusca,o tin doar cat doarme,mananca se duce la toaleta iar apoi in tot restul timpului este in afara custii.Majoritatea timpului meu este al ei.Puteti sa-mi spuneti ce fac gresit?cum as putea indrepta lucrurile?Eu ii dau si mancare uscata maruntita,dar nu prea mananca,in rest,carne cruda si din cand in cand fiarta.Este corect?sau gresesc?

  2. Anca 11 ani în urmă

    Buna, am si eu 2 dihori baietei de vreo 3 luni, luati din petshop de la Mures (dar i-au adus de la crescatorie cred). se vedea de la inceput ca nu erau obisnuiti cu oamenii, muscau in ultimul hal.. in 2 sapt de cand ii am, am ajuns sa-i pot lua in brate, sa-i pupacesc sa-i mancagai(nu mai mult de 2 min) ca apoi le trebuie la explorat prin camera.
    Si acum apropo de muscat.. am observat ca ei musca destul de tare si strang tare, cand uita sa manance, asa cum zicea mai sus Raluca, sau cand li se apropie ora de somn. Tot atunci si joaca intre ei devine foarte agresiva, asa ca ii iau si-i pun frumos in cusca langa mancare si apa si in maxim 10 min (cel mult) dupa ce au mancat au si adormit.
    Cel mic (Taz)e mai agresiv putin, si cand se trezeste se intinde spre mine casca si=mi trage degetele sa le rontaie de la foarte slab la putin mai tare.. cel mai marisor (Flip) ataca in joaca picioarele, mai ales cand doarme Taz si se plictiseste, dar Flip se opreste din muscat cand ii zic Nu si sasai.. Taz in schimb, parca il irita, si mai tare ma inhata cu labutele si musca. Nu am vrut sa ii lovesc de la inceput, dar am observat ca daca musca foarte foarte tare daca ii dau usor cu palma peste fundic se mai calmeaza. Se calmeaza si daca-i prind capul in palme si-l mangai usor, dar cum ii dau drumul se si intoarce la joaca si topaie de mare zor si se da sa-mi prinda degetele si parul.. Daca in 2 sapt am reusit sa-i calmez atata, sper sa mearga tot mai usor de acum inainte.
    Sanatate si iubire la toti dihorasii nostri!

  3. raluka 12 ani în urmă

    buna ana! mai musca insa am descoperit ca musca fff tare cand se ia cu joaca si uita sa manance! in rest mai agata! pana se lasa de muscat, sunt in casa cu sosete si pantaloni lungi! ii dau cu segetul peste botic sau peste coada cand musca prea tare si o las sa se calmeze apoi!

  4. Ana 12 ani în urmă

    Raluca ,mai musca dihorita ta?Pentru ca si eu o am pe a mea tot din Sf. Gheorghe si am aceeasi problema.

  5. Autor
    Roxana 12 ani în urmă

    Trebuie sa incerci toate metodele (pe rand) descrise in articolele de pe site destinate acestei probleme. Pana cand reusesti sa descoperi care dintre ele merge, foloseste o jucarie in loc de maini atunci cand intra in frenezia jocului.

  6. raluka 12 ani în urmă

    are 3 luni! o am de o luna jumatate! am luat-o de la crescatorul din sf gheorghe!

  7. Autor
    Roxana 12 ani în urmă

    Ce varsta are si de cat timp o aveti? A avut alt stapan inainte?

  8. raluka 12 ani în urmă

    dihorita mea musca de cand am adus-o, insa doar seara! are o perioada de agitatie maxima de la ora 8 jumatate pana la 10 jumatate, perioada in care sare, musca tot ce gaseste inclusiv pe noi cei din casa! sincer nu stiu ce sa fac sa o dezvat de acest muscat, care nu este unul din joaca! musca pana ne da sangele si nu vrea sa dea drumul prea usor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account