Chiar si in cele mai mici cantitati, metalele grele pot cauza efecte adverse asupra sistemului nervos central, tractului gastro-intestinal sau a unor organe vitale, precum ficatul, rinichii si inima.

Studiile au aratat ca daunele pot fi permanente, asa ca straduiti-va sa aveti grija ca dihorul dumneavoastra e in siguranta si departe de urmatoarele substante: plumb, zinc, cadmiu, cupru, argint, aur si mercur.

Plumbul, zincul si mercurul sunt prezente in multe articole de uz casnic. Primul lucru care trebuie facut este inlocuirea elementelor potential toxice cu o varianta non toxica, fabricata din plastic dur, cauciuc dur sau ceramica. Aici sunt incluse jucariile, bolurile pentru hrana, cusca sau alte accesorii.

PLUMBUL

Este cea mai periculoasa substanta pentru dihor, tocmai pentru ca este prezenta in foarte multe obiecte in casa la care animalul are acces. Mici cantitati de plumb se acumuleaza pe tesuturi si practic dihorul este otravit lent, cu foarte mici sanse ca dumneavoastra sau chiar medicul veterinar sa isi dea seama. Lista cu acest tip de obiecte:

  • Baterii – pe langa plumb, bateriile contin cadmiu si zinc. Tineti-le sigilate in cutii;
  • Gresie si linoleum – acest tip de pardoseala este fabricat cu compusi de plumb. Daca observati vreo zona unde dihorul dumneavoastra roade, inlocuiti bucata respectiva cat mai repede posibil;
  • Vopsea – verificati prospectul de pe cutia de vopsea inainte sa o cumperati si asigurati-va ca nu contine plumb. Tineti dihorul departe de sursa;
  • Instalatii vechi si ruginite – daca aveti o teava corodata din care curge apa, dihorul va fi probabil tentat sa bea/linga picaturile de apa care se preling. Verificati instalatiile, accesul la acestea si inlocuiti tevile afectate;
  • Plante care cresc in sol contaminat – unele ierbicide contin plumb;
  • Jucarii din metal – soldateii din metal sau piesele de sah pot fi facute in totalitate sau partial din plumb.

ZINCUL

Zincul, in cantitati mici si regulate, face parte din dieta unui dihor, dar atunci cand este ingerat in cantitati mari, acesta devine toxic si potential fatal.

Obiecte care contin zinc:

  • Medicamente, lotiuni, creme cu oxid de zinc – tineti aceste obiecte departe de animal;
  • Cuie – multe sunt din aliaje cu zinc. Nu lasati cuiele sau orice alte obiecte de tamplarie la indemana dihorului;
  • Obiecte din metal – multe obiecte stralucitoare pot fi atractive pentru dihor, dar, din pacate, acestea pot contine un nivel de zinc toxic sau chiar si alte metale grele;
  • Vopsea – cititi prospectul;
  • Compusi de lipit – tineti toate materialele de lipit, scule si echipamente, departe;
  • Sarma zincata – alegeti cusca dihorului cu mare atentie! Custile din metal (care au tendinta sa rugineasca) pot fi foarte periculoase pentru animalut. Optati pentru o cusca din plastic, pentru siguranta.

MERCURUL

Mercurul este o substanta toxica si produce intoxicatia fara a fi nevoie sa fie ingerata sau respirata, tocmai pentru ca este usor absorbita prin piele. Mai mult decat atat, este un element comun intalnit in apa, conserve de mancare si legume proaspete.

Iata cateva produse foarte periculoase:

  • Termometru/barometru – daca se sparge, aveti mare grija sa nu luati contact cu zona respectiva si nici animalutul dumneavoastra
  • Becuri cu mercur – un bec spart poate fi foarte toxic pentru dihor
  • Peste – unii pesti sunt contaminati grav cu mercur. Mai bine nu alegeti acest tip de dieta
  • Leduri cu mercur – in genul pantofilor sport cu leduri. Aveti grija sa nu le roada!

NOTA: Acest articol are doar scop informativ. Daca suspectati ca animalul dumneavoastra este bolnav, consultati un veterinar cat mai repede posibil!

Roxana Neagu

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account