Dihorii nu sunt atat de supusi in lesa precum cainii. Unii sunt  atat de speriati atunci cand se simt incorsetati sau cand sunt scosi din casa, incat se  aseaza pe podea si nu se mai misca. Altii devin furiosi si incep sa se lupte cu lesa, incercand sa o scoata. Si, bineinteles, mai sunt si altii care nu protesteaza si merg la plimbare fara probleme. Foarte putini merg la pas cu stapanul, datorita curiozitatii care ii indreapta catre locuri de interes (in acest caz, lesa e un mijloc de protectie pentru a nu se rataci).

Daca dihorul tau nu vrea sa accepte lesa, poti incerca treptat  sa il acomodezi cu aceasta, atasand doar hamul in prima faza, incepand cu varsta de 2 luni si jumatate. S-ar putea ca reactia sa fie extrema, acesta luptandu-se sa dea hamul jos; altii se dau loviti si se prabusesc pe podea, ca si cum hamul ii raneste.

Pune-i hamul pentru cateva minute si in acelasi timp recompenseaza-l cu mancarea preferata. Mareste treptat perioada si nu uita sa il tii sub monitorizare (este posibil sa incerce sa il scoata sub orice chip, motiv pentru care se poate agata de alte obiecte din casa, sugrumandu-se). Pentru o protectie mai buna, poti sa il tii inchis in cusca in momentele in care are hamul pus. Pe masura ce creste, va avea nevoie de un ham mai mare.

Dupa ce animalul s-a obisnuit cu hamul, poti incepe sa incepi sa il obisnuiesti si cu lesa. Pentru inceput, ataseaza lesa si lasa-l liber prin casa. Urmareste-i fiecare miscare si nu il scapa din ochi, pentru ca lesa se poate prinde sau incurca. Dupa ce l-ai recompensat, ia lesa si tine-te dupa el (adica lasa-l sa mearga acolo unde doreste). In aceasta faza, poti sa pui putina presiune asupra lesei, pentru a-l invata cu aceasta, fara sa il fortezi sa mearga unde vrei tu. Dupa cateva sesiuni de acest gen, incearca usor sa ii arati directia in care sa mearga, fara insa sa il agresezi sau sa il ridici cu lesa de la pamant, decat in cazuri exceptionale.

Poti incepe sa scoti animalul din casa, insa tine-l in perimetrul apropiat (aproape de usa de la intrare, aratandu-i mereu acestuia ca acolo este casa lui).  Recompenseaza-l de fiecare data cand ajunge la usa (in cazul in care evadeaza din casa sau iese din lesa, sa stie sa vina singur acasa!).

Dupa aceasta, te poti indeparta usor de casa, lasand animalul sa se distreze. Le place foarte multe sa sape in pamant, sa se bage in iarba etc. Nu incerca sa il faci sa mearga in linie dreapta, este impotriva naturii lui exploratoare! Foloseste lesa doar pentru a-l tine departe de locuri periculoase.

Daca dihorul tau este foarte incantat de plimbarile in aer liber, poti sa cumperi o lesa  cu desfasurator, pentru a-i permite o libertate de miscare mai mare. In general, masculii sunt mai ‘plimbareti’ decat femelele. Dihorii care nu au exercitiu fizic vor obosi repede, asadar un sfert de ora poate fi de ajuns cateodata.  Acestia au nevoie de iesiri zilnice si exercitiu pentru a-si mari rezistenta, exact ca oamenii.

Este mai comfortabil sa mearga prin iarba sau pe pamant decat pe asfalt. Suprafata dura poate rani piciorusele dihorului si vara, ii poate chiar arde labutele. Cand il plimbi, incearca sa mergi si tu descult, pentru a vedea exact prin ce trece si animalutul tau.

Dihorii nu tolereaza caldura, prin urmare nu il scoate in dupa amiezile fierbinti, pentru ca acesta nu poate transpira. Verifica labutele dihorului tau constant; daca acestea sunt fierbinti si rosii, inseamna ca plimbarea este de ajuns.

Ia cu tine o sticluta cu apa si ofera-i acestuia din cand in cand (dihorii se deshidrateaza si la temperaturi moderate), un rucsacel (in cazul in care oboseste, sa il poti cara). Fii mereu pe faza, mai ales la caini! Daca se apropie vreunul, ridica dihorul de la pamant imediat. Pe langa faptul ca acestia au intinctul natural de a apuca animale de marime mica, cainii pot fi purtatori de boli fatale (dihorul trebuie sa aiba vaccinurile la zi, inainte de a fi scos din casa). Evita sa lasi persoane straine sa manipuleze dihorul; daca este obosit,  este posibil sa muste.

In acelasi timp, uita-te pe unde mergi, sa nu calci pe el!

Dupa ce ai terminat plimbarea, ofera-i animalului apa, mancare si desert. Verifica labutele sa nu aiba unghii rupte, ghimpi sau chiar rani (eventual le poti spala cu apa calduta). Verifica si pielea/blanita de purici si capuse.

5 Comentarii
  1. Roxana 13 ani în urmă

    In principiu nu se intampla nimic, insa nu este indicat. Daca dihorul este mai grasut, poti sa il ranesti sau sugrumi 🙂

  2. Andrei 13 ani în urmă

    Chiar daca nu am inca dihor, as vrea sa stiu : se intampla ceva daca ridic dihorul de la sol, tragand de lesa? O sa il doara sau se va intampla ceva rau?

  3. BlaxyKat 14 ani în urmă

    Ms pentru articol , mi-e de mare ajutor … Ms. 🙂

  4. Lilu 14 ani în urmă

    nu stiu voi cum reusiti…ai mei nu vor nicicum…nici macar nu le place afara 🙂

  5. ami 14 ani în urmă

    e greu in primele dati. Tin minte eu..am scos-o si era atat de curioasa incat nu stia de unde sa inceapa si unde sa se duca intai. Nu a fost pretentioasa cu hamul..oricum..kia se plictiseste repede..si dupa vreo 20 de minute de mers ii piere cheful si ma plimb cu ea in brate:)). Anyway, sper sa se obisnuiasca si sa nu mai fie asa lenesa:D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account