Dihorii sunt in mod normal foarte activi in perioada lor naturala de activitate si mananca doar atat cat cerintele organismului lor sunt indeplinite. Datorita metabolismului precis, rareori un dihor va mananca mai mult decat are nevoie.

Cu toate acestea, desi nu se intalnesc multe cazuri la aceasta specie, unii dihori devin obezi. Ca si in cazul oamenilor, este mai usor sa acumulezi strat adipos decat sa il indepartezi, iar daca dihorul sfideaza predispozitia sa naturala si se ingrasa peste masura, este neaparata nevoie sa remediezi situatia pentru a asigura o stare buna de sanatate animalului tau.

Cand se apropie iarna, dihorul are tendita de ingrasare (uneori chiar cu 40% mai mult), insa nu poti confunda acesti lucru cu obezitatea, intrucat el va pierde kilogramele in plus din nou in primavara. De asemenea, este posibil sa mai ia in greutate dupa varsta de 3,5 ani, motiv pentru care trebuie trecut pe o hrana mai putin bogata in grasimi, cat si proteine, pentru a-i proteja rinichii. Atentie insa, pana la aceasta varsta nu trebuie scazut aportul de proteina!

Daca animalul are o greutate corespunzatoare, ar trebui sa i se vada coastele sub piele, dar nu intr-un mod proeminent. O vizita la medicul veterinar este necesara, pentru ca obezitatea nu are intotdeauna cauze care tin de alimentatie, ci ar putea fi efectul unor boli serioase, cum ar fi: splina marita, tumori, diabet sau insuficienta cardiaca congestiva, care se manifesta prin acumulare de lichid, mai ales in cavitatea abdominala.

Unul dintre motivele pentru care dihorii nostri pot deveni obezi este administrarea unei alimentatii necorespunzatoare si a suplimentelor alimentare in exces. Dihorii nu sunt dependenti de dulciuri ca oamenii si nu este necesar sa le dati ciocolata, fructe sau alte alimente asemanatoare. Daca vreti sa il recompensati, mai bine oferiti-i o bucatica de carne cruda, ou sau…de ce nu, vanat proaspat, in cazul in care aveti posibilitatea sa faceti rost.

Atata timp cat un dihor are o alimentatie bazata pe carne (prada completa, la fel ca in salbaticie, nu numai pulpe de pui), nu este nevoie sa ii dati suplimente alimentare si sa faceti exces de acizi grasi. Cum insa acest lucru este greu de indeplinit pentru multi dintre noi, suplimentele sunt bine primite, insa atunci cand sunt date strict sub indrumarea veterinarului.

Ce masuri puteti lua in acest caz?

Amestecati mancarea lui obisnuita cu o dieta saraca in grasimi

Eliminati imediat orice fel de recompense bazata pe zahar sau acizi grasi

Mentineti animalul mai activ decat in mod obisnuit, jucandu-va mai mult cu el si scotandu-l la plimbari. Daca este un animal tinut in cusca pe o anumita perioada a zilei, lasati-l liber pana cand greutatea lui incepe sa revina la normal;

Dihorii plictisiti au tendinta sa manance si sa doarma mai mult. Captati-i atentia cu jucarii noi, in special cele care impun miscare (undita, tuburi etc.)

Faceti o vizita la veterinar pentru a elimina alte posibile cauze de natura patologica

Se pare ca unii dihori ar fi predispusi la obezitate, iar acest lucru a fost pus pe seama hipotiroidismului, o afectiune la nivelul glandei tiroide, glanda care se ocupa cu eliminarea unor hormoni cu roluri majore in orice organism. Hipotiroidismul inseamna practic o insuficienta a acestor hormoni, iar unul dintre efectele acestei insuficiente este obezitatea. Din pacate, nu exista teste specifice pentru stabilirea acestui diagnostic.

Acestea fiind spuse, tineti-va dihorul activ si hraniti-l sanatos! 🙂

9 Comentarii
  1. Autor
    Roxana 10 ani în urmă

    Greutatea depinde de statura dihorului si poate varia intre 1-2 kg, fiind insa si exceptii de la acest range.

  2. gabriel 10 ani în urmă

    cate kg trebuie sa aiba un dihor..mascul specific acest lucru..un dihor la 2 ani jumatate mai exact

  3. margot 13 ani în urmă

    Ca si recompensa ii mai puteti da din cind in cind o bucatica de ardei gras, castravete,lubenita. Nu in cantitati mari si nu des.
    Organismul lor nu va valorifica aceste alimente, cacateii lor vor fi pe masura mincarii primite.
    Dar de stricat nu le strica cite o bucatica de castraveti, ardei….

  4. Pixie & CD 13 ani în urmă

    Noi toti 4 ( bipezii) am dat-o in bara. :(( Din dorinta de a o pune pe picioare pe Pixie dupa sterilizat ( cantarea numai 550g) am mers pe mana vitaminelor. Problema a fost ca nu ii dadea numai o persoana ci care cum apuca.

    Atunci nu s-a vazut vre-un efect ci dupa luni bune. Pofta de mancare nu are , dar tot ce mananaca ( amestec de carne care e voie la dihori) se pune pe ea. E si ft lenesa si doarme mult.

    Planul de actiune e sa o punem la miscare chiar daca nu e prea incantata, nu sa o tinem fara mancare. Acum cantareste 1100g , are 35 de cm lungime cu tot cu coada si labutele de la sol sunt numai de aprox 5 cm. Clar e soi pitic, sistemul ei osos nu ii permite greutatea la acre a ajuns din vina noastra. 🙁

    Speram treptat sa dea jos din grasime si nu nu depasim 800 g.

    Tragem un semnal de alarma si multumim Roxana ca ai scris articolul. Nu dati mai mult de 7 zile pe luna vitamina si numai 1 cm .Mai bine hrana sanatoasa decat suplimente. E exact ca la om efectul e devastator si pe termen lung.

  5. Sonia 13 ani în urmă

    oooo! merci, dar nu in articolul asta … si nu era 3 era 4, dar acum lasa, poate nu am retinut eu bine.

  6. Autor
    Roxana 13 ani în urmă

    In articolul ‘Insuficienta renala‘ scrie:
    De asemenea, se schimba alimentatia prin trecerea pe o dieta saraca in proteina (renal food pentru pisici). Ca o masura de precautie la dihori si pisici, este bine daca dupa varsta de 3.5 ani ii treceti pe acest tip de dieta, pentru a intampina eventuale probleme.”

    Probabil ai citit tu gresit, in loc de 3 ani – 3 luni.

  7. Sonia 13 ani în urmă

    nu mai stiu, dar articolul nu era despre asta … deci … pana la urma la ce varsta incetez cu proteinele mari?

  8. Autor
    Roxana 13 ani în urmă

    In ce articol, Sonia?

  9. Sonia 13 ani în urmă

    pana pe la 3-4 ani o sa-i pot da mancare cu proteine mai mari? nu cumva trebuie sa renunt la ea la 4 luni? parca asa am citit la un alt articol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account