Exista mai multe tipuri de practici veterinare:

  • Medici specializati pe animale mici: Acesti veterinari lucreaza in special cu caini si pisici, insa pot trata si dihori, porcusori de guineea, reptile si pasari, dar nu au o cunostinta atat de vasta in ceea ce priveste patologia acestora.
  • Medici cu practica mixta: trateaza si animale de companie, dar si animale de ferma.
  • Clinici/spitale de urgenta: sunt foarte la indemana atunci cand apare o problema in afara programului de lucru a veterinarului dumneavoastra. In general, aceste clinici sunt echipate corespunzator in ceea ce priveste investigatiile medicale (ecografii, analize sange, ecografii) si pot stabiliza animalul pana ajungeti la medicul curant.
  • Medici specializati pe animale exotice: acesti doctori sunt cei de preferat in cazul nostru.
  • Doctori care se deplaseaza la domiciliu.

Cum gasesc un veterinar?

Intreabati-va cunostintele daca stiu un medic veterinar bun (si am mai adauga, deschis sa invete lucruri noi) unde isi duc animalutele lor de companie. Este un medic apropiat de pacient, comunicativ, prietenos? Doctorul respectiv descrie procedurile pe care le aplica si planul de tratament? Pot pune intrebari medicului fara sa se simta prost?

Internetul este o sursa buna de informatii in acest sens. Daca intentionatii sa mergeti la o clinica anume, cercetati putin renumele acesteia inainte de a o alege in mod special. Pe langa asta: ce animale trateaza, pacientii sunt multumiti, ce program de functionare are, se sta peste program pentru urgente, se lucreaza de sarbatori si in weekend, cat dureaza sa se faca o programare, sunt dispusi sa ajute animalul la orice ora din zi si din noapte etc.

Desi costurile sunt un aspect important pentru noi toti, recomandarea noastra este sa nu fie primul sau singurul criteriu in alegerea medicului potrivit. Asteptati-va sa platiti un pret corect in urma serviciilor medicale pe care le primeste animalul dumneavoastra. Dihorul inseamna mult mai mult decat o ‘investitie financiara’. Pe langa costuri, interesati-va ce metode de plata sunt disponibile: plata esalonata, plata cu cardul bancar etc.

Alte intrebari la care ar trebui sa primiti un raspuns sunt:

  • ce servicii ofera clinica respectiva;
  • examene medicale;
  • chirurgie, ortopedie;
  • stomatologie;
  • radiologie, ecografie;
  • consultanta pe parte de nutritie, comportament;
  • teste de laborator;
  • pot interna pacientul respectiv, in cazul in care este nevoie;
  • doctorii merg la congrese medicale sau alte programe educationale in mod regulat?

Asistenta medicala este foarte necesara, va rugam sa nu excludeti acest aspect. Din pacate, patologia dihorului nu este foarte cunoscuta la noi; ganditi-va la asta inainte de lua dihorul. Daca nu locuiti intr-un oras unde aveti acces la un medic cu recomandare din partea altor stapani de dihori, cautati macar unul care, daca nu stie,  vrea sa invete, citeste, se documenteaza si este deschis informatiilor pe care i le transmiteti.

Nu va inselati, gandind ca erorile medicale apar atunci cand avem de-a face cu interventii complicate. Pleaca de la o simpla schema de vaccinare, primul pas pe care trebuie sa il faceti dupa ce va cumparati dihorul, care nu este facuta corect. Patologia dihorului este diferita de cea a cainilor si pisicilor, plecand de la simptome, diagnosticare si tratament.

Si nu va fie rusine sa adresati intrebari si sa va expuneti punctul de vedere, respectuos, evident, si in masura in care sunteti informat.

La un moment dat, fie ca va doriti sau nu, veti avea nevoie de un medic veterinar. E bine sa rezolvati aceasta problema insa inainte sa va loveasca necazul, pentru a va putea ajuta animalul ulterior, asa cum merita.

Roxana Neagu

2 Comentarii
  1. horhelutz 12 ani în urmă

    Falcon Vet este mai mult decat specializat pe dihori. toti membri staff-ului au avut sau au dihori, fac adevarate dihoriade…
    radu boncea, veterinarul de acolo e foarte abil, a lucrat la circ, se pricepe la mai mult decat caini si pisici. in plus preturile sunt rezonabile si nu jecmaneste lumea cu tot felul de tertipuri.
    vi-l recomand cu incredere.

  2. iulia 12 ani în urmă

    Foarte bune si utile sfaturile de aici , dar daca esti din CLuj si nu ai timp de cautat clinici bune va pot recomanda eu clinica Biovet iar medicul se numeste Sergiu Iancu , e un om deschis la nou si printre altele cel mai bun medic veterinar din Cluj … vi-l recomand cu toata caldura , pe noi ne ingrijeste de la 5 saptamani si inca nu au fost probleme … pupicei !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account