Exista anumite aspecte negative pe care stapanii de animale  ‘traditionale’, gen caine sau pisica, nu le cunosc. Voi incerca sa fiu cat se poate de obiectiva.

1.  AFECTIUNE

Dihorul necesita multa afectiune din partea stapanului, pentru ca este un animal foarte sociabil. Fiind jucaus si curios, mai ales cand este pui, trebuie supravegheat cu atentie. Daca nu primeste iubire, se streseaza, iar acest lucru poate avea o varietate de efecte negative asupra lui. Tocmai din acest motiv este indicat ca o persoana cu un program incarcat si putin timp la dispozitie sa ii mai ia un companion dihorului sau.

2.  COMPORTAMENT

In perioada de acomodare, adica la inceput, cand dihorul este inca pui si nu cunoaste regulile si ritmul casei, face tot felul de boroboate. Pe masura ce creste si invata, comportamentul lui se schimba. Cred ca acest lucru este valabil in cazul oricarui animal (facand exceptie de porcusori, hamsteri sau orice animal tinut in terariu/cusca). Cunosc persoane care au avut insa ‘noroc’ de dihori cuminti, dar si persoane care nu s-au putut acomoda si i-au abandonat. Tine de temperamentul fiecarui dihor in parte si diplomatia/rabdarea de care stapanul da dovada.

Dihorul este un animal independent si poate sa nu raspunda la o comanda (desi stie foarte bine ce ii ceri) pur si simplu pentru ca nu vrea! Sau pentru ca are alt interes in acel moment. Sunt stapani care nu accepta asa ceva de la animalul lor de companie.

Muscatul este marea problema, se pare, cu care multi stapani nu s-au putut acomoda. Asa cum am mentionat si in alte articole, dihorul are pielea mult mai groasa decat oamenii. Acesta musca in joaca, mai ales cand este pui. Trebuie sa il dezveti de mic de acest obicei si sa il faci sa inteleaga ca tu nu esti dihor si te doare cand te musca.

3.  SECURITATE

Un alt dezavantaj, mai ales pentru persoane care nu au mai avut alte animale si nu cunosc riscurile, este securitatea. Dihorul este foarte inteligent si curios, motiv pentru care trebuie intotdeauna sa fii atent la usi, ferestre, sa nu il pierzi.

4. CALATORII/VACANTE

Plecatul in vacante reprezinta o alta problema, daca nu poti lua animalul cu tine. Eu nu am incredere sa ii las pe mana altcuiva in afara de parinti sau alt stapan de dihor, oricat de bine intentionata ar fi persoana respectiva. Daca nu ai avut un dihor, nu stii ce inseamna sa ai grija de el, asta cu siguranta. Daca esti o persoana care pleaca des de acasa in vacante sau delegatii, e bine sa te gandesti ce se intampla cu animalutul tau in tot acest timp.

5.  CURATENIE

Daca esti o persoana obsedata de curatenie, atunci nu iti recomand un dihor. Acesta nu se va abtine niciodata sa fure o pereche de sosete, sa se urce pe masa (daca are pe unde sa se catere), sa darame un obiect sau sa racaie in zone de interes (pamant de flori, burete).

Din cauza metabolismului rapid, se mai intampla ca dihorul tau sa nu ajunga la ladita cu nisip in timp si sa iti lase o amintire pe parchet (asta sigur se va intampla in perioada de acomodare). Daca nu poti accepta aceste ‘accidente’, atunci nu iti cumpara dihor ca animal de companie.

Desi nu as trece in mod normal naparlirea la aspecte negative, trebuie sa iei in considerare acest aspect aproximativ 2 luni pe an, respectiv primavara si toamna, cand dihorul isi schimba blanita. Spre deosebire de caini si pisici, carora le cade parul in toata perioada anului, dihorul este totusi crescut ca animal de blana; nu ii cade nici un fir de par in afara de perioada de naparlire. Cu o manusa speciala sau o perie de par pentru pisici, rezolvi problema rapid.

6.  MIROS

Dihorii au un miros specific, ca oricare alt animal. Acesta este mai pronuntat la masculi, pana cand sunt sterilizati (6-7 luni). Extirparea glandelor perianale este optiunea fiecarui stapan in parte. Personal nu ma deranjeaza o parfumare pe luna, motiv pentru care nu am apelat la aceasta interventie. Nu vreau sa le stirbesc modalitatea de a se exprima…

7.  COSTURI MEDICALE

Ca orice alt animal de casa, dihorul trebuie vaccinat impotriva rabiei si a jigodiei, deparazitat extern si intern.

Daca ai ales sa iti cumperi o femela, atunci trebuie sa stii din start ca aceasta trebuie sterilizata pana intra in perioada de imperechere (adica pana la varsta de 7 luni). Sterilizarea costa aprox. 200 lei pentru femele si 150 lei pentru masculi.

E bine sa iti faci un buget inainte de achizitionare si sa gandesti in perspectiva. Daca animalutul tau are nevoie de asistenta medicala, trebuie sa i-o oferi. Daca nu poti sa faci asta, atunci mai bine renunta. Costurile veterinare sunt destul de mari pentru buzunarul multora.

8.  DURATA DE VIATA

Dihorii au durata de viata mai mica decat cainii sau pisicile datorita metabolismului rapid. Media de viata este undeva intre 6 – 9 ani, dar pot trai si mai mult daca sunt bine intretinuti. Oricum, este un aspect care trebuie luat in considerare, pentru ca pierderea unui animal de companie este greu de suportat.


9.  DIHORUL SI ALTE ANIMALE

Dihorul se intelege bine cu pisicile si cainii (bineinteles, cu acomodare in prealabil si atentie), insa nu si cu rozatoarele. Dihorul NU ESTE ROZATOR, ci pradator de rozatori, asa ca nu spera sa fie vreodata prietenos cu porcusorii tai de Guineea. Daca ai multe alte animale de companie care iti solicita timpul, poate ca ideea de a avea inca unul nu este o ideea prea buna. Dihorul nu este un animal pe care sa il tii intr-o cusca si sa te uiti la el ca la un bibelou. Are nevoie de afectiune, timp de joaca si libertate de miscare.

Detinerea unui dihor ca animal de companie nu este un lucru usor: implica timp, afectiune, resurse materiale si responsabilitate din partea stapanului. Desi ai crede ca tot ce este scris in acest site este usor de facut, asta nu inseamna neaparat ca vei fi un stapan bun, ca esti pregatit sa ai un dihor sau ca iti va placea.

Aspectele descrise mai sus, mai ales cele legate de comportament, sunt absolut relative in ceea ce ma priveste; fiecare dihor este diferit, fiecare stapan este diferit, fiecare relatie stapan-animal este diferita. Ce e bine pentru unii, e rau pentru altii. Prin urmare, nu lua aceasta decizie inainte de a cantari foarte bine avantajele si dezavantajele detinerii unui dihor ca animal de companie.


11 Comentarii
  1. Mihai Lascar 4 ani în urmă

    vreau sa cumpar o pereche de pui de dihor. vinde cineva? 0757010969

  2. Cristian Marius 5 ani în urmă

    Imi puteti spune va rog cum ar trebui sa reactipneze mama cu puii.! Este prima data si nu stiu daca este OK comortamentul fata de ei. II controleaza, sta Putin langa ei, dar vrea sa iasa din cusca si II lasa Mai mult singuri. Nu stiu daca II alapteaza, ptr ca de fie are data cand Ma vede, se ridica de langa ei. Ce Sa fac? Cum ar trebui Sa se comporte normal? Puii plang si Ma gandesc ca poate nu II alapteaza. As vrea sa stiu, ca Sa iau masuri. Va multumesc!

  3. Georgiana 5 ani în urmă

    Am doi dihori in varsta de un an. Astazi am avut surpriza de a vedea primii pui, dar nu stiu cum ar trebui Sa reactioneze cu ei. Am bagat mama cu puii in cusca lor, dar nu mi se pare ca Le acorda prea multa atentie. Nu stiu daca II alapteaza. Plang mult Si nu as vrea sa pateasca ceva. Asa Mai sta langa ei, II spala, dar vrea sa iasa afara, Sa fie libera. Ce Sa Ii fac? Ma gandesc ca find primii pui, poate nu stie cum Sa reactioneze. Nu am gasit nimic pe Internet referitor. As vrea sa stiu, daca nu este in regula si nu face ea fata, poate Le dau lapte Eu. Va rog Sa imi dati un sfat. Va multumesc!

  4. Ciobanu Alexandru 6 ani în urmă

    As dori sa achizitionez un pui dar nu gasesc pe nimeni sa vanda in aproprierea brasovului. Ma poate ajuta cineva?

  5. Autor
    Roxana 7 ani în urmă

    Buna ziua! Va recomand sa intrati pe grupul Facebook dihori.ro, unde puteti intra in contact direct cu comunitatea de stapani de dihori si impartasi sfaturi pe aceasta tema.

  6. Andreea 7 ani în urmă

    Cum as putea sa l invat la litiera,deja a trecut fff mult timp si degeaba 🙁

  7. ascutza 11 ani în urmă

    am 2 baietei de 3 luni 🙂 cel mare miroase putin mai tare ca cel mic. Altfel mirosul de dihor nu e prea puternic, abia il simt uneori, dar acum deschid geamurile si uneori tot se simte.. mai ales ca prefera un anumit coltisor din casa (pe langa litiera), am pus acolo nylon si e mai usor de strans asa, dar uneori mai duc ei pipi pe labute si mai incolo :))

  8. Autor
    Roxana 11 ani în urmă

    Mascul sau femela? Pana la castrare, ma tem ca nu veti scapa de mirosul intepator, orice ati face…

  9. ascutza 11 ani în urmă

    Eu am o intrebare legat de miros.. cum scapam, sau atenuam mirosul de pisu? ii mai ramane pe burtica sau pe labute si uneori miroase foarte intepator.. am incercat sa-l clatesc cu putina apa calduta da parca si mai tare mirosea apoi :))

  10. Sorin B. 13 ani în urmă

    Imi place foarte mult cum ati abordat acest subiect, si explicatiile bine definite. Pt. mine n-ar fi o pacoste pt ca am avut o iguana free-roamer, foarte rebela :)) si sincer ma tenteaza adoptarea unui pui :), dupa ce ma informez mai mult, iar singurul dezavantaj mare pentru mine se afla la punctul 8. :S

  11. Pixie`s dream 13 ani în urmă

    Toate aceste dezavantaje pot fi depasite cu multa rabdare si informare in prealabil.
    Asa ca informatii despre dihorei avem de unde asimila :D- multumim pentru site si pentru discutiile de pe forum, iar la capitolul rabdare- ori ne-a fost harazita ori nici nu are rost sa ne gandim la cresterea unui dihor sau a altui animalut.
    O vorba inteleapta zicea: rabdare, rabdare si iar rabdare. Chiar e nevoie de ea, dar rasplata e pe masura din partea dihoreilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account