Asa cum nici dumneavoastra nu va place sa locuiti intr-o casa murdara, nici dihorului nu ii place sa aiba mizerie in cusca. Dihorul este un animal foarte curat si chiar sufera din acest punct de vedere, mai ales cand vine vorba de locul in care doarme si mananca. Mentineti acest loc aerisit si curat.

Cusca trebuie sa aiba dimensiuni de bun simt. Am vazut dihori tinuti in custi de transport pentru pisici sau custi de papagal, 12 din 24. In afara de faptul ca este foarte crud si inuman, intr-o asemenea situatie nu se poate mira nimeni ca animalul este stresat, trage de gratii, varsa apa/mancare si sapa sa iasa. O cusca mai spatioasa si libertate de miscare cateva ore pe zi sunt primii pasi pe care ii puteti face pentru a avea un dihoras sanatos si fericit.

Chiar daca unii dihori nu par a fi deranjati de zgomote, altii sunt absolut oripilati. Zgomotele puternice si constante (ex: aspiratoare, constructii, latrat, muzica, plans de copii etc.) pot sa streseze un dihor.

Aglomeratia, temperaturile extreme, accidentarile, lipsa intimitatii, schimbarea habitatului si introducerea altor animale in spatiu sunt alti factori de care ar trebui sa tinem seama. Dihorii au nevoie de locul lor si nu trebuie deranjati atunci cand se retrag la somn. Singurul motiv pentru care puteti sa deranjati somnul unui dihor este daca este bolnav si trebuie hranit la o anumita ora.

Lipsa de activitate si plictiseala sunt iar motive pentru care puteti avea un animal stresat. Dihorii plictisiti incep sa mestece lucruri, sa muste stapanii pentru a le capta atentia sau pur si simplu pierd orice interes si stau prin preajma tolaniti pe podea.

Dihorii sunt animale crepusculare si de vizuina. Lumina excesiva joaca un rol important in aparitia hiperadrenocorticismului. Lipsa unui loc intunecat in care sa se retraga atunci cand este speriat sau obosit creeaza stres. Desi poate crezi ca o cusca amenajata este de ajuns, de cele mai multe ori dihorul prefera sa intre in canapea sau in dulap, tocmai pentru ca reprezinta locuri intunecate unde se simte in siguranta. Puteti sa puneti in interiorul custii o jucarie de tip cub, in care sa se poata camufla sau sa acoperiti cusca in partea superioara cu un cearceaf.

Singuratatea poate fi un factor de stres. Daca ati avut doi dihori si unul a murit, trebuie sa petreceti mai mult timp cu cel ramas.

S-a demonstrat prin studii ca stresul cronic este legat de deteriorarea sanatatii: comportament compulsiv, anxietate, probleme gastrointestinale, cardiace, dentare sau imunitare.

Putem sa ne mentinem dihorii sanatosi si lipsiti de stres daca ne implicam putin mai mult in viata lor si le respectam natura si habitatul. Prin incurajarea naturii lor exploratorie, prin joaca si atentie, prin intelegerea si permiterea comportamentului lor instinctiv, printr-o schema de alimentatie corecta, putem sa avem dihori fericiti si sanatosi.

NOTA: Acest articol are scop informativ. Daca suspectati ca dihorul dumneavoastra este bolnav, consultati un medic veterinar cat mai repede posibil! 

Roxana Neagu

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dihoriro/public_html/wp-includes/functions.php on line 3786