Dihorii sunt CARNIVORI. In totalitate. De aceea, dieta lor trebuie sa contina DOAR proteine animale. Mancarea procesata (mancarea uscata) contine un adaos de carbohidrati si fibre care nu au ce cauta in dieta unui dihor. Sistemul lor digestiv este construit in asa fel incat acestia pot (si trebuie!) sa consume orice parte din animalul-prada: carne, oase, organe, grasime, absolut tot.

Dieta dihorilor trebuie sa fie bogata in proteine si grasimi. Dihorii isi iau energia din grasime (20% din meniu)! Carbohidratii nu ofera niciun fel de aport de energie sau nutrienti.

PROTEINE
Proteinele trebuie obligatoriu sa fie de origine animala. Proteinele vegetale nu pot fi absorbite suficient de corpul lor, si de aceea, apar efecte negative asupra organismului (pietre la rinichi, blanita uscata, piele uscata, gastroenterita, etc.)

CARBOHIDRATI

Nu trebuie sa existe in dieta lor. Absolut deloc. Efectul apare direct in pancreas, deoarece pancreasul este stimulat in asa fel incat produce mai multa insulina, deoarece carbohidratii se metabolizeaza in glucoza. Insulinomul – cel mai frecvent cancer al dihorilor – tumori pancreatice care cauzeaza o supraproductie de insulina, ceea ce cauzeaza hipoglicemie.
Simptomele: lipsa de energie, apetit, slabiciune pe picioarele din spate, scadere in greutate si, mai tarziu, convulsii. Daca nu este tratata, duce la deces. Viata este semnificativ scurtata si calitatea vietii redusa.

ATENTIE! Imagini neplacute! Aici este un clip cu un dihor in convulsii (insulinomic, hipoglicemic). Dihorul nu simte nimic; desi plange, zbiara, este doar o reactie a organismului care pierde controlul. Nu simte durere, este deja inconstient.

https://www.youtube.com/watch?v=zudAdrj4qF8

Dihorul din clip a fost crescut pana la o varsta destul de avansata cu hrana uscata. Desi a fost trecut pe o dieta naturala, sanatoasa, problemele pe care dieta nepotrivita le-a cauzat nu au mai putut fi sterse. Nu a supravietuit.

Statistic, acest cancer apare la dihorii care au carbohidrati in dieta (ex.: cei care mananca mancare uscata de pisici/caini/etc.), si scade semnificativ la dihorii care au o dieta naturala, de carne cruda.

ZAHAR

Zaharul are aceleasi consecinte ca si carbohidratii, evident. Produsele de tipul Ferretone, Ferretvite si alte vitamine la tub au la baza zahar, melase, caramel, etc -> fac DOAR RAU, niciun bine, contribuie doar la problemele de sanatate viitoare.

FIBRE
Dihorii nu au nevoie de fibre. Nu le digera si nu le aduc niciun beneficiu. Rezultatul e doar…diaree.

OASE
Joaca un rol important datorita calciului si sunt perfecte pentru curatarea dintilor si intarirea maxilarului.

Necesita de asemenea organe, neaparat inimi (pentru aport de taurina)

RECOMPENSE
90% (cel putin) din recompensele pentru dihori, chiar si mancarea uscata pentru dihori sunt pe baza de cereale, zahar, fructe -> ZAHAR.
Recompense ideale – carne deshidratata, ulei de somon. Unii crescatori ofera si ulei de masline sau cocos, eu nu, deoarece este de origine vegetala. In schimb, orice grasime animala pura este un deliciu pentru ei. Oua crude, de asemenea.
Niciun fel de fructe sau legume nu trebuie sa fie date drept recompensa. Chiar daca proprietarul considera ca ii ofera dihorului rar, la ocazii speciale, foarte usor poate deveni un obicei nesanatos. Chiar si in doze foarte mici, se acumuleaza.

Atentie mare, cititi etichetele produselor.

Acestea sunt informatii pe care le-am invatat in timp, de la medici veterinari specializati pe dihori si crescatori. Mi-as fi dorit sa le cunosc de la inceput. Am invatat din experienta si rezultatele se vad. Avem in grup dihori nascuti din 2004/2005 care inca nu au niciun fel de probleme de sanatate. Nu este singurul factor, codul genetic e important, dar dieta potrivita si sanatoasa joaca un rol foarte important.

Aici si linkul articolului original, in limba engleza:
http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&A=479

Adaug si un exemplu de meniu echilibrat. Acesta este unul din meniurile mele saptamanale. Orice carne rosie poate fi schimbata cu o alta carne rosie, si la fel cea alba. Ai mei nu mananca vita, porc, miel, nu le place oricat as incerca, insa mai mananca organele. Dar alti dihori poate prefera. Un sfat – daca sunteti interesati de dieta naturala – introduceti treptat cate o proteina separat, ca sa observati orice alergie sau intoleranta.

Luni
AM: carne de curcan cu os
pranz – pui de gaina intregi
PM: carne de cal

Marti
AM: aripi de pui + ou crud
pranz – caprioara + somon
PM:carne de ren + organe (inima, rinichi)

Miercuri
AM: carne de elan + tendoane/cartilaj
pranz – gat curcan
PM: inimi de pui + pipote + ficat + plamani + rinichi (mix organe)

Joi
AM: somon
pranz – prepelita (intreaga – macinat)
PM:carne de curcan cu os+ inima de pui + ficat de pui

Vineri
AM: pipote (MM)
pranz – inimi de ren
PM: carne de rata cu os macinat

Sambata
AM: iepure intreg
pranz – pipote
PM: pulpe de gaina cu os

Duminica
AM: oua crude + soareci intregi (congelati)
pranz – aripi de pui
PM: carne de cal

Recompense – carne deshidratata de pui, rata, inimi si ficat de pui deshidratat, ulei de somon, creveti

Per total pe zi aproximativ 100-150 de carne/dihor mascul. O femela, cam jumatate +/-. Depinde de organism, ai mei sunt foarte mari si inca in crestere, tinerei.

Pentru cei care vor neaparat sa hraneasca bobite  – aici un link cu topul celor mai bune.

http://moredooks.herobo.com/search.php?chart=ferret

Emanuela Costea

Consilier Nutritie

2 Comentarii
  1. Autor
    Roxana 8 ani în urmă

    Pentru ca intrebarile dumneavoastra sunt multiple, va invitam pentru discutii mai ample pe grupul dihori.ro – Facebook. Acolo puteti posta aceeasi intrebare si va va raspunde o intreaga comunitate de proprietari de dihori. Va asteptam!

  2. draganescu alin 8 ani în urmă

    Am si eu un asa-zis Max care are aproape 4 luni , ii un scump cumintel si dragalas , il am de o luna de zile si dupa mai multa documentatie am inteles ca hrana uscata (bobitele) chiar daca sunt pt dihori nu ii fac bine in timp..i-am fiert galbenus de ou…pipote ficat debpui carnita de pui si nu se atinge de ea..ajutati-mă va rog sa il obisnuiesc cu astfel de mâncare…vreau sa ii ofer un mod de viata sănătos deoarece si eu mi-l ofer mie cel Putin din punct de vedere al alimentatiei..cum ar trebuii sa procedeZ sa mănânce …va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account