Dihorii sunt animale iscoditoare si, ca animale de companie, au o capacitate uluitoare de a invata. Contrar parerii generale, dihorii sunt foarte inteligenti si pot fi invatati numeroase trucuri si sarcini.

Lucruri necesare inainte de a ne apuca de dresaj:

  1. Clicker: se poate procura aproape din orice magazin care comercializeaza produse pentru animale si ne va ajuta extrem de mult in dresajul dihorului. Sunetul produs de clicker ne va ajuta sa marcam actiunea pe care dorim sa o execute dihorul, astfel incat acesta sa inteleaga mult mai usor ce anume dorim de la el.
  2. Recompense: trebuie sa facem o mica degustare inainte, sa aflam ce anume ii place dihorului cel mai mult. Cu cat recompensa e mai gustoasa, cu atat dihorul va fi mai mult dispus sa munceasca pentru ea. De asemenea, trebuie retinut faptul ca recompensele trebuie sa fie de dimensiuni mici, cat pentru o imbucatura. Nu vrem ca dihorul sa piarda timp prea mult molfaind la recompensa, caci pana o va termina, va uita de ce a primit-o. Eu folosesc cu succes cubulete mici de inima de curcan sau vita, carne deshidratata sau ulei de somon.
  3. Muuulta rabdare, pentru ca dresajul cere timp si antrenament. Nu putem sa ne asteptam ca dupa o saptamana dihorul sa stie sa faca la perfectie nu stiu cate trucuri. Plus de asta, timpul necesar pentru invatarea unei actiuni difera de la animal la animal.

Ce avem de facut?

Pasul 1

Primul lucru pe care trebuie sa il invete dihorul este sa asocieze sunetul produs de clicker cu recompensa. Cum facem acest lucru? Foarte simplu! Imediat dupa ce facem“click”, oferim recompensa dihorului. Astfel, in timp, acesta va asocia sunetul cu recompensa. Vom observa in scurt timp ca in momentul  in care va auzi click-ul, dihorul va fi atent la noi si va astepta sa isi primeasca recompensa.

Pasul 2

Acum ca stim sa asociem clickul cu recompensa, putem sa mergem mai departe si sa invatam sa executam diferite actiuni. Foarte important: inainte de a ne apuca de treaba, trebuie sa stabilim cum vrem sa arate actiunea finala si, o data ce ne-am apucat sa invatam un lucru nou, sa nu adaugam alte elemente pana nu l-am deprins pe primul.

Nu trebuie sa ne asteptam ca orice actiune sa ne iasa din prima, iar daca observam ca avem probleme cu executarea ei, vom imparti actiunea pe etape, pe care le vom repeta separat. Daca la inceput putem recompensa inclusiv tentativele de a face o anumita actiune, chiar daca nu este dusa pana la capat, pe parcurs vom incepe sa recompensam numai actiunile care sunt executate corect.

In momentul in care comanda este executata cum trebuie de fiecare data, putem incepe sa asociem si o comanda actiunii respective. De fiecare data, inainte sa execute actiunea respectiva , ii vom da animalului comanda ( verbala sau semnalizata) si vom recompensa numai actiunile executate dupa comanda.

Tips and Tricks

  1. Fiecare sesiune de dresaj nu trebuie sa dureze mai mult de 5-10 minute, in principiu. Este foarte important ca animalul sa nu isi piarda interesul la sfarsitul sesiunii. In momentul in care am terminat o sesiune, aceasta ar trebui sa se incheie cu un exercitiu/bucata de exercitiu executata perfect, fara ca animalul sa fie obosit, sa fie inca atent si interesat sa exerseze in continuare, astfel incat aceste scurte sedinte sa fie placute si distractive pentru el.
  2. Cand introducem un element nou, vom observa ca dihorul va incepe dupa scurt timp sa initieze singur actiunea, chiar si cand noi nu mai dorim acest lucru. Este foarte important sa primeasca recompensa chiar si atunci, pentru a nu fi dezamagit ca a executat actiunea degeaba.
  3. Noi preferam sa facem sedintele de dresaj inainte de mese. Astfel dihorii vor fi mult mai interesati de recompensa si antrenamentul va decurge mult mai usor.
  4. Exersati, exersati si iar exersati, pentru ca “Repetitia, mater studiorum”! Cu cat vom repeta mai mult, cu atat ne vor iesi exercitiile mai bine, iar pe parcurs vom putea elimina recompensa cu totul.
  5. Nu disperati daca nu va iese un numar, impartiti-l pe etape si exersati fiecare etapa in parte pana cand iese cum trebuie, apoi incepeti sa le legati intre ele usor usor. Orice e posibil, trebuie doar sa avem rabdarea necesara.
  6. Pentru anumite exercitii este necesara conditia fizica mai mult decat vointa. De exemplu, simpla actiune de a sta in doua picioare va fi imposibila majoritatii dihorilor, deoarece nu au muschii spatelui suficient de lucrati pentru a mentine aceasta pozitie. Asa ca va trebui sa lucram acei muschi pentru a reusi acest lucru. Repetam, si vom incerca in fiecare zi sa mentinem pozitia cat mai mult posibil, astfel incat sa dezvoltam musculatura cat mai mult.

Scurt filmulet explicativ

DVM Mihai Macinic

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dihoriro/public_html/wp-includes/functions.php on line 3786