Ca si oamenii, dihorii sunt predispusi acestei boli datorita stresului (si nu doar ei, ci si verisorii lor din familia Mustelidelor) si ar trebui luata in considerare in cazul oricarui dihor cu afectiuni sistemice.
Cum cauzeaza stresul ulcerul la aceste animale? De fapt, ulcerul gastric pe baza de stres este mai degraba o combinatie de factori care afecteaza balanta intre secretiile acide normale ale stomacului si mecanismul prin care ‘captuseala’ stomacala protejeaza organul de aceste substante acide.
Un alt factor care poate duce la aparitia acestei probleme este bacteria Helicobacter Mustelae. Aceasta produce o inflamatie progresiva a stomacului de-a lungul vietii animalului, ducand la o predispozitie catre boala (Helicobacter Pylori produce ulcerul la oameni).
Ulcerul poate afecta dihorul in mai multe feluri. Primul si cel mai important este durerea abdominala (plus lipsa de comfort) care duce la scaderea apetitului pentru hrana, pregatind un teren fertil evolutiei bolii. Prezenta ulceratiilor micsoreaza abilitatea de a digera mancarea, scazand cantitatea de nutrienti vitali pentru organism. Aceasta apare in paralel cu diaree si voma. In cele din urma, pierderea sangelui prin aceste ulceratii provoaca anemie (o cauza majora in moartea subita la dihori este prezenta ulcerului profund, care erodeaza un vas de sange mare si produce hemoragie gastrica fatala – in mai putin de 2 minute, animalul moare).
Semne clinice
Simptomele ulcerului gastric pot fi greu de interpretat. Multi dihori afectati refuza hrana si devin letargici. E posibil sa apara scaune prost digerate sau chiar voma. Sunt doua semne importante care indica aceasta boala: mancatul dintilor (semn al durerii abdominale) si scaune dense, negre (gudronate), care reprezinta sange digerat.
La animalele care prezinta semne de ulcer gastric, tratamentul este simptomatic si, de cele mai multe ori, de lunga durata. Tratamentul pentru infectia cu Helicobacter se face in paralel. Se dau Amoxicilina (10 mg/lb) de doua ori pe zi si un pansament stomacal. De asemenea, se trece pe o dieta usoara, pentru a ajuta sistemul digestiv. Nu este un tratament rapid; poate dura de la 4 saptamani in sus.
Cea mai buna modalitate de a trata ulcerul este sa il previi! Incearca sa eviti factorii care il pot stresa, cum ar fi aglomeratia (prea multi dihori), introducerea unui nou animal in grup, igiena proasta etc. Daca animalul tau prezinta aceste simptome, mergi imediat la veterinar, pana nu se agraveaza.
NOTA: Acest articol are doar scop informativ! Daca suspectati ca animalul dumneavoastra este bolnav, consultati un veterinar cat mai repede posibil!