• Nu permiteti dihorului sa faca miscari bruste (coborat/urcat scari, rampe, catarat) in primele 10 zile pana la 2 saptamani, cu exceptia cazurilor de interventii chirurgicale minore. Sunt multe cazuri in care dihorii mor in urma leziunilor provocate din aceasta cauza.
  • Monitorizati indeaproape ingerarea de alimente si apa. Un dihor care devine deshidratat sau pierde din greutate dupa o operatie are sanse mici de recuperare. De asemenea, rinichii pot fi afectati in urma deshidratarii.
  • Reglati temperatura in camera si oferiti-i un cuib cald si curat, intrucat organismul se poate raci/supraincalzi foarte usor.
  • Supravegheati orice interactiune cu alti dihori (animale) in primele 10 zile. Animalul operat are nevoie de un ambient linistit.
  • Nu lasati dihorul sa devina prea activ imediat dupa vindecare, altfel tesuturile pot fi lezate. Restrictionati-l intr-un mediu controlat.
  • Utilizati medicamentele prescrise de medicul curant exact in conformitate cu instructiunile. In cazul in care doctorul nu va inmaneaza o reteta, scrieti pe o foaie de hartie schema de tratament si verificati inca o data cu acesta ca ceea ce ati notat este corect.
  • Monitorizati locul operatiei sau orice alt aspect mentionat de medicul veterinar.
  • Pastrati cuibul si imprejurimile curate (litiera trebuie schimbata mai des) si nu lasati alte persoane sa il manipuleze. Spalati-va pe maini inainte de a avea contact direct cu dihorul.
  • Aspecte de genul obezitate sau conditii medicale severe pot afecta refacerea postoperatorie in ceea ce priveste durata acesteia.
  • Unele situatii se pot agrava pe masura ce asteptarea este mai lunga. Cel mai concludent in acest sens este blocajul intestinal. Exista un motiv bine definit pentru care dihorii au un tranzit intestinal rapid, si anume faptul ca dieta bogata in proteina produce un nivel mare de uree, amoniac si alti compusi toxici in sange. Transformarea rapida in fecale impiedica intoxicarea, de aceea atunci cand apare un blocaj intestinal, decizia de a astepta inca o zi poate sa ii fie fatala micutului. Nu in sensul ca operatia nu are succes, ci acela ca toxinele din sange ii scad sansele de supravietuire. La o alta scara, o tumora benigna poate deveni maligna, pe masura ce asteptarea este mai lunga.
  • Este indicata o ecografie a inimii anterior interventiei chirurgicale, in cazul in care dihorul este in varsta de peste 6 ani.
  • Un test de urina este de asemenea recomandat inainte de operatie, pentru a vedea in ce stare sunt rinichii. Anestezia clasica poate fi fatala in cazul afectiunilor renale.
  • Nu administrati niciodata un medicament sau supliment alimentar fara acordul medicului. Intrebati cum se administreaza si in ce cantitati. Unele medicamente pot fi administrate in mancare sau pisate si diluate in apa, altele trebuie administrate integral. De asemenea, unele medicamente trebuie refrigerate dupa prima intrebuintare sau tinute la intuneric, departe de sursa de caldura si umezeala.
  • Inainte de a merge acasa, discutati cu doctorul veterinar despre dieta pe care dihorul trebuie sa o urmeze (ce alimente sunt indicate si in ce cantitate, cata apa trebuie sa bea si cand etc).
  • Ca si oamenii, animalele simt aceeasi durere postoperatoriu. Daca dihorul manifesta simptome de durere, nu ezitati sa ii spuneti doctorului. Acesta poate sa ii ofere calmante pentru a-i ameliora starea (atentie insa la medicamentele interzise! Ibuprofenul, spre exemplu, este fatal pentru dihori!)
  • Acordati-i atentie si afectiune. Cu siguranta va avea nevoie mai mult decat de obicei.

Nu uitati, cu cat dihorul e mancat si hidratat, cu atat recuperarea este mai rapida. Nu ezitati sa va sunati medicul veterinar in cazul in care aveti orice fel de suspiciune cu privire la starea de sanatate a animalutului dumneavoastra.

Articol intocmit de dihori.ro

2 Comentarii
  1. Chica 12 ani în urmă

    Abea am ajuns acasa cu micuta mea Pixie..miam facut curaj in sfarsit si am operato.. cu ocazia ca am sterilizato, iam scos si glandele.. Acum sunt in asteptare.. tot doarme.. si tremura un pic, dar ii schimb paturiile iei, si ii mai pun cate una calduta, ca sa stea mai confortabila. A iesit din operatie pe la 4;45 si au trecut aproape 2 ore jumate.. Sa speram ca totul va decurge bine..abea astept sa se trezeasca sa vad starea iei de spirit, desii sunt constienta ca nu va fi prea activa..

  2. Pixie & CD 13 ani în urmă

    Inca un detaliu: Roaga-ti veterinarul sa-ti creeze un colier din plastic de protectie in jurul gatului pentru dihor. Se poate face din cea mai mica dimensiune care exista pentru pisica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account