Inainte de a aduce dihorul acasa, este bine sa verificam temeinic locuinta si sa o adaptam situatiei de viata in care suntem: stapanul primului dihor!

Prioritatea este sanatatea animalului, pe locul doi fiind, bineinteles, cea a obiectelor. Se poate compara cu ingrijirea unui copil nastrusnic, care isi baga nasul peste tot! Verificam si izolam prize, fire, verificam toate electrocasnicele, le pipaim si incercam sa descoperim gauri/nise despre care habar nu aveam ca exista. Si credeti-ne, exista, iar dihorii le vor gasi! Incercam sa identificam cum i-ar putea pune in pericol si ce solutii avem pentru remediere.

Este important studiul comportamentului in prima luna de convietuire, precum si credinta ca vina nu este niciodata a animalului, ci a omului. Dihorul nu este adaptat sa isi imparta viata cu un om si in conditiile omului… Prin urmare, omul trebuie sa se adapteze si sa ii puna la dispozitie comfort si securitate.

Va vom pune la dispozitie in continuare cateva tips-uri, care va vor ajuta sa intelegeti mai bine despre ce este vorba:

  • Ferestre: nu lasati ferestrele deschise! Securizati cu plase rezistente, care nu pot fi rupte cu dintii. Multi dihori in statistica noastra cazuti de la etaj.
  • Suprafete foarte inalte: desi sunt buni cataratori, dihorii stau prost la capitolul balans si coborat. Daca s-au urcat undeva, nu prea mai pot cobori. In cele din urma, se arunca singuri din locul respectiv, cu risc mare de accidentare.
  • Gauri/sparturi in perete in zone de tipul ghenelor, chiuvetelor, in spatele corpurilor de mobila de bucatarie;
  • Obiecte de mobila. Dihorii pot fi accidentati din greseala atunci cand mutam obiecte de mobila de tipul scaunelor, meselor, atunci cand ne intindem pe pat (se strecoara sub patura, in cearceafuri); Mare atentie la utilizarea (inchiderea/deschiderea) canapelelor extensibile: multi dihorasi au pierit accidentati astfel!
  • Inchidere/deschidere usi. Este greu de sesizat cand a trecut dihorul printre piciorele tale si a iesit in scara blocului, pe furis;
  • Securizarea corpului de wc cu capacul.
  • Masini de spalat rufe/vase : dihorului  ii plac textilele, cu siguranta isi va face cuib acolo instant. Nu spalati dihorul impreuna cu hainele, nu va supravietui!
  • Diverse texturi/materiale (cauciuc, plastilina, bureti etc.)
  • Substante periculoase destinate curateniei, cosmetice de orice fel: in dulapuri pe care nu le pot deschide. Dihorilor le place sapunul teribil!;
  • Folositi detergenti usori, cu PH normal. Clatiti suprafetele curatate cu apa curata, intrucat dihorii au obiceiul sa linga pe jos;
  • Unele plante de apartament sunt toxice la ingerare. Va sfatuim sa aflati mai multe informatii despre prietenele verzi pe care le aveti acasa, daca sunt sau nu in regula pentru o posibila ingerare. In alt mod, asezati tot ce inseamna ghiveci  in locuri inaccesibile dihorului.
  •  Dihorii pot adormi in locuri nebanuite. Este bine ca dimineata si seara, inainte de culcare, sa verificam ca animalul este in locuinta. Nu ne culcam fara sa confirmam ca dihorul este in casa.

Un lucru e sigur: un dihor domestic nu va supravietui mai mult de o zi, doua, in libertate, in cazul in care s-a pierdut. Creati un spatiu comfortabil si sigur pentru dihorul dvoastra si veti avea un dihor sanatos si longeviv!

Articol intocmit de Roxana Neagu

3 Comentarii
  1. Autor
    Roxana 7 ani în urmă

    Buna seara,

    Cu siguranta, are nevoie de libertate cat mai mare si mai multa de miscare! Daca dumneavoastra stati acolo, cu siguranta si dihorul va sta fara probleme.
    Dihorii nu rod lenjeria de pat, nu sunt rozatori. Insa stim de cateva cazuri in care dihorii au tras de cabluri. Protejati cu canale/casete speciale, cred ca se pot gasi in magazinele de profil.
    Mirosul nu se imprima in haine, daca mentineti o igiena corespunzatoare.

  2. Diana L. 7 ani în urmă

    bună ziua! nu știu daca ar mai fi cineva aici sa imi raspundă la întrebarile mele, dar le voi lasa aici..
    mirosul dihorilor se ia pe haine, defapt peste tot unde a stat?
    are nevoie de un spatiu mare in care să fie lasat liber? (eu as avea la dispozitie o camera de dimensiune medie, nu e mică)
    și sunt curioasa daca roade(lenjeria de pat și daca are treabă cu cablurile)

  3. alina korici 14 ani în urmă

    Desi aveti senzatia ca sunt suficient de mari pt a nu intra in orificii mult mai mici ….mai ganditi-va o data . de exemplu, acest micut reuseste chiar sa iasa din cusca printre gratiile acesteia . http://www.youtube.com/watch?v=7nZApfNGDhc&feature=related

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account