Cand va achizitionati al doilea dihor, sunt mari sanse ca cel de acasa sa nu fie foarte multumit. Ajunge sa intrati in casa cu cel mic in brate, iar celalat fara sa il vada stie ca ati adus un ‘intrus’.

In primul rand, ca sa evitati razboaiele lungi intre cei doi, ar trebui sa tineti cont de anumite lucruri, cum ar fi:

– Prima intalnire ar trebui sa tina doar cateva secunde si in niciun caz sa nu il tineti pe noul venit in brate. Asezati-l undeva si nu puneti mana pe el.

– Daca aveti posibilitatea financiara, achizitionati o cusca noua, pentru ca cel nou sa nu fie nevoit sa se culce in locul celuilalt. Daca nu, improvizati un alt culcus intr-un loc unde celalalt merge mai putin.

– Primele zile, chiar si saptamani, sa ii tineti separat daca se razboiesc, dar sa vada unul ce face celalalt tot timpul, sa se poata studia reciproc.

– Ideal ar fi ca ambii dihori sa manance aceeasi mancare, pentru ca atunci si scaunul si urina lor vor avea acelasi miros, nu vor fi atat de derutati.

– Cei doi dihori ar trebui spalati cu acelasi sampon si stersi cu acelasi prosop. Pana se usuca pot fi tinuti in cusca amandoi. Ii deruteaza faptul ca miros exact la fel. Daca observati ca se curata, se ling reciproc, le puteti da drumul din cusca.

– Nu-i fortati sa stea impreuna daca nu se inteleg bine si mai ales, nu certati sau pedepsiti pe cel care este mai agresiv, pentru ca atunci sa vor uri mai mult.

– Cel vechi sigur are deja jucaria lui preferata. Cu cel nou trebuie procedat la fel. De regula, ce prinde pentru prima data va fi jucaria lui preferata. Ar trebui sa aveti si jucarii in plus pe care sa le puneti pe jos intre ei, sa isi aleaga fiecare jucaria dorita. Sigur ca vor dori amandoi aceeasi jucarie, dar este  putin probabil sa iasa scandal, pentru ca nu este jucaria lor preferata.

– Dihorii nu trebuie pedepsiti fizic NICIODATA, ci recompensati atunci cand fac bine. Ca si o pedeapsa, daca musca prea tare (pe stapan sau pe celalalt dihor) – plasat pentru cateva minute intr-o cusca de time-out si ignorat, apoi lasat liber. Daca acest lucru se repeta, va face legatura.

– O alta metoda ar fi sa le ungeti gatul cu ulei de somon, ulei de masline extra virgin sau ulei de cocos; cel mai probabil ca cei doi se vor linge. Altii folosesc tot felul de jucarii cu sunete ascutite, in speranta ca ii vor desparte.

Toate metodele mentionate mai sus uneori functioneaza, alteori nu. Cel mai bun remediu este ca stapanul sa aiba rabdare si sa nu intervina prea mult, lasand astfel dihorii sa isi rezolve neintelegerile dintre ei. Acest proces poate tine cateva zile sau cateva luni.. Uneori este un proces greu, galagios, iritant … dar cu atentie, grija si cu mici interventii, aceste lupte pentru teritoriu, mancare si jucarii se vor transforma in joaca.

ATENTIE! Daca dihorul “victima” plange prea tare, daca vedeti sange, urina sau fecale, interveniti imediat pentru ca un dihor foarte suparat poate ucide! Un mascul necastrat va ucide pentru dominanta, in special daca exista si o femela in ecuatie.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Ttq5ZCGDQso

Intocmit de LILU

Bibliografie

– Dr. Palosi Csaba

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CONTACTEAZA-NE!

Lasa-ti-ne un mesaj si noi vom reveni cu un raspuns cat se poate de repede.

Se trimit datele

©2024 Dihori.ro - comunitate dedicata dihorilor ca animale de companie

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dihoriro/public_html/wp-includes/functions.php on line 3786